Објављен луксузни бокс-сет у част Марка Болана и бенда “Ти-Рекс”: Тријумф хероја глам рока

Бранислав Предојевић
Објављен луксузни бокс-сет у част Марка Болана и бенда “Ти-Рекс”: Тријумф хероја глам рока

ЛОНДОН - Специјализована издавачка кућа “Демон” издала је луксузни бокс-сет назван “1972”, који обједињује студијске снимке, телевизијске емисије и концертне наступе краља глам рока Марка Болана и његовог бенда “Ти-Рекс”.

Ова луксузна колекција, састављена од пет ЦД-ова,  шест ЛП плоча и два бонус ЛП издања са укупно 75 нумера, није случајно названа “1972” јер је то управо била златна година за Болана и његов састав.

Херој глам рока био је на врхунцу каријере захваљујући успјеху албума “Electric Warrior” и хит синглова “Get It On” и “Jeepster”. Наставио је низ са албумом “The Slider” и још два бр. 1 сингла “Metal Guru” и “Telegram Sam”. Прије краја исте године бенд је свирао у САД и у Великој Британији, редовно се појављивао на телевизији Би-Би-Си, а свој успјех музичар је крунисао концертним филмом “Born to Boogie”, који је продуцирао и режирао Ринго Стар, бубњар славних “Битлса”, на концертима који су укључили гостовање Елтона Џона и самог Ринга.

Ову тријумфалну годину бенд је завршио сингловима “Children Of The Revolution” и “Solid Gold Easy Action”, који су такође похарали топ листе. Пратећа књижица садржи посебно написан увод од 1.600 ријечи Тонија Висконтија и есеј од 12.000 ријечи Болановог биографа Марка Пајтреса. Укључује и раније необјављене фотографије које је направио Кит Морис током 1972. године пратећи бенд на врхунцу тзв. боланманије.

То је вриједан документ у моменту када је Болан предводио најинтензивнији талас поп славе од битлсманије деценију раније. Марк Пајтерс пише у књижици која прати сет да је ово био тренутак генерације која је пропустила шездесете да прогласе хероја са коврџавом косом и свјетлуцавом одјећом као свог Елвиса.

- Својим заразним рок рифовима из педесетих, фантастичним текстовима и свемирским изгледом, Болан је говорио језиком који су разумјели тинејџери тог времена, због чега су одрасли покушавали да одрже корак, али само је Марк био њихов Елвис - рекао је Пајтерс.

Сам музичар више никад није успио да достигне тријумф какав је постигао током 1972. године. Уз серију лоших албума и бројних проблема са алкохолом и наркотицима нестао је са топ листа.

У моменту када је снимио одличан повратнички албум “Dandy in The Underworld”, окупио састав, те покренуо властиту телевизијску емисију ношен успјехом панк генерације одрасле на његовим плочама, Болан је погинуо 16. септембра 1977. године, двије седмице прије свог 30. рођендана у аутомобилској несрећи коју је изазвала његова невјенчана супруга Глорија Џонс. Остало је мит који се деценијама храни издањима његових албума, укључујући и најновији бокс-сет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана