Новогодишњи поклон Снуп Дога

Никола Лугић
Новогодишњи поклон Снуп Дога

Нови студијски албум популарног америчког репера Снуп Дога излази почетком сљедеће године. Aлбум ће се звати "Doggystyle 2: Tha Doggymentary" и биће наставак његовог култног деби албума "Doggystyle" из 1993. године, а најавиће га сингл "Новогодишње вече", у којем гостује Марти Џејмс и који би требало да се појави управо за најлуђу ноћ.

- Сви тог 31. децембра само гледају у сат и желе да се што боље проведу. Ова пјесма ће свима помоћи управо у томе. Желим да се људи добро осјећају док чекају Нову годину - објаснио је Снуп, пренијеле су агенције.

"Doggystyle 2: Tha Doggymentary" биће 11. студијско издање реп звијезде, а наслиједиће прошлогодишњи албум "Malice n Wonderland". Снуп објашњава како је настало име албума.

- Aлбум је добио тај назив јер је то мој живот и ја желим да подијелим моју музику и сам процес настајања мојих пјесама са фановима - истакао је Снуп.

Засад није познато да ли ће му гост на новом албуму бити Бритни Спирс, којој је репер у видео-поруци поручио да би желио сарађивати с њом.

Калвин Кордозар Бродус Џуниор, познатији као Снуп Дог, амерички је хип-хопер, музичка и културна икона, те човјек који је брзо постао веома популаран у свијету забаве. Снуп је добио име од своје мајке која је у шали рекла да он изгледа као цртани лик Снупи.

Рођен је 20. октобра 1971. године у Калифорнији, гдје је и одрастао. Често је упадао у невоље и имао проблема са законом. Када је имао 17 година, ухваћен је са кокаином, што се понављало неколико пута. Као и за многе црне репере у Aмерици, спас се појавио у облику музике. Преко познаника Ворена Џија дошао је до Др Дреа који је, импресиониран, пристао помоћи том младићу да успије. Прву прилику за то добио је на Дреовом првом соло албуму на којем је био заступљен готово колико и Дре. Великим успјехом тог албума растао је и интерес за Снупа, тако да је његов дебитантски албум "Doggystyle", с одличним синглом "Who Am I  (What`s My Name)?", одмах заузео прва мјеста свјетских топ-листа и продат је у "безобразно" великом броју. Великом интересу за албум помогла је и медијска пажња коју је добио када је непосредно прије изласка албума оптужен за умијешаност у убиство. Оптужбе су касније одбачене. С обзиром на велику заузетост у вези са суђењем, сљедећи је албум, "The Doggfather", објавио тек 1996. године, што је очигледно било прекасно јер се публика већ заситила гангста репа и била окренута ка новим музичким правцима, што им Снуп није понудио. Злобници ће рећи да је албум био катастрофа због изостанка Др Дреове руке. Повратак је најавио албумом "Da game Is to Be Sold, Not to Be Told" из 1998. године, који није остварио очекивања, као ни сљедећи "No Limit Top Dogg" из 1999. године. Објавио је аутобиографију 2001. године названу "Tha Doggfather: The Times, Trials, and Hardcore Truths of Snoop Dogg" заједно написану с аутором Давином Сијем. Aлбумом "Paid tha Cost to Be da Boss" се почео враћати на комерцијалније стазе због сарадње са генијалним продуцентом Фарелом Вилијамсом. Aлбум "R&G (Rhythm & Gangsta): The Masterpiece" има стварно ремек дјело у синглу "Drop It Like It`s Hot", а 2006. године снима "Tha Blue Carpet Treatment", те на албуму "Ego Trippin" задржава стилски уједначени и метаморфозирани Џи функ у комерцијални хип-хоп.

Снуп Дог се 1997. године оженио са Шанте Тејлор. Снуп је фан хеви метал групе "Металика", те је 2003. године уживо на МТV отпјевао њихову пјесму "Sad But True". Навија за Лос Aнђелес Доџерсе и Лос Aнђелес Лејкерсе. У првом мјесецу 2010. године Снуп Дог је са Дејвидом Бекамом снимио рекламни спот за нову линију патика "адидас". Био је на насловници ДAБ часописа, а 2010. године желио је изнајмити цијелу државу Лихтенштајн за снимање видео-спота. Снуп је популаризирао суфикс-изле. Тај израз је био већ у употреби, али ни приближно колико је сад у хип-хоп култури.

Филмови

Снуп Дог је 2001. године глумио у филму "Дан обуке", заједно са Дензелом Вашингтоном, а 2002. године је имао своју сопствену емисију на МТV "Doggy Fizzle Televizzle". У филму "Старски и Хач" глумио је дилера дроге. Снуп је 2005. године формирао своју властиту продукцијску компанију, "Snoopadelic Films". Дебитантски филм те компаније био је "Boss'n Up", инспирисан Снуповим албумом "R&G (Rhythm & Gangsta): The Masterpiece".

Мајкл Џексон

Снуп је на дан смрти Мајкла Џексона, 25. јуна 2009. године изјавио: "Осјећам да његова музика никада неће умријети будући да је имао утицаја на толико нас осталих. Пружио нам је вјеру у то да бисмо могли постати велики. Са својим је фановима био врло близак, а то ми се чинило тако посебним. То је једна од ствари које сам код њега волио. Када сам га упознао, осјетио сам тај дух."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана