Ново свјетло на Моцартов и Салијеријев однос

Приредила: Александра Маџар
Ново свјетло на Моцартов и Салијеријев однос

Праг - Чешки музеј музике представио је недавно откривену партитуру коју су заједно написали аустријски композитор Волфганг Амадеус Моцарт, италијански музичар Антонио Салијери и непознати аутор Корнети, а која се више од два вијека сматрала изгубљеном.

Кантата "Per la Ricuperata Salute di Offelia" писана је за либрето Лоренца да Понтеа, а пронађена је недавно у депоима Музеја музике у Прагу.

Пијаниста Лукас Вендл извео је ово дјело пред многобројним медијима који су дошли да испрате овај значајан догађај у свијету класичне музике.

- Кантата из 1785. године је кључна за ново разумијевање односа између Моцарта и Салијерија - рекао је њемачки музиколог и композитор који је открио дјело Тимо Јуоко Херман.

Улрих Лајзингер са Моцартовог института у Салцбургу каже да нема сумња у аутентичност дјела, а копија у прашком музеју једини је такав примјерак.

Нема потребе напомињати ко је био Моцарт, један од најгенијалнијих музичких стваралаца у историји. Он је у шестој години написао прву композицију, у осмој сонату, а у 12. оперу под називом "Једноставна превара". Написао је око 600 дјела. Моцартов рад од преко шест стотина дјела покрива готово све жанрове његовог доба, укључујући симфоније, концерте, камерну музику, музику за клавир, оперске и хорске композиције. Са само пет година његово компоновање и наступи су били цијењени и уважавани од стране европског племства и аристократије. Када је напунио седамнаест година, добио је посао музичара на двору у Салцбургу. Међутим, одрастао је неспокојан и незадовољан, често је путовао у потрази за бољим положајем, али увијек активно компонујући. Интересантно је да је Моцарт остао у Бечу до краја живота, упркос томе што је пролазио кроз тешке финансијске ситуације. У посљедњим годинама живота компоновао је многа позната дјела, велики број симфонија, познате концерте и опере, као и своје посљедње дјело "Реквијем". Околности његове преране смрти предмет су многих спекулација, дигавши Моцарта на ниво мита.

Гријех зависти

Антонио Салијери (1750-1825) са 15 година је дошао из родне Италије у Беч, гдје је 1774. године постао званични дворски композитор. Био је врло талентован музичар.

Салијери је на основу гласина био оптужен за убиство Моцарта. На ту тему је Александар Пушкин 1825. године, убрзо након Салијеријеве смрти, написао малу трагедију "Моцарт и Салијери", која се бави гријехом зависти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана