Нови звуци класичне гитаре

Александра Маџар
Нови звуци класичне гитаре

Бањалука - Концерт савременог пољског виртуоза Марека Пшјечног, којим је отворен бањалучки "Гитарфест" у четвртак увече, подијелио је мишљења публике.

Заљубљеници у звуке класичне гитаре у концертној дворани Банског двора Културног центра имали су прилику да чују ауторска дјела са модерним призвуком Марека Пшјечног.

- Музика коју изводи Пшјечни је нешто мало другачија од оне на коју је навикла наша публика, када је ријеч о класичној гитари. Репертоар је модернији, па су због тога и реакције публике подијељене - рекао је организатор фестивала Игор Мотл.

Више од једног часа концертном двораном одјекивали су ефекти који се на гитари ријетко могу чути. Инспирацију за дјела која ствара пољски умјетник проналази у музици земаља широм свијета у којима је наступао. Једну од композиција премијерно је извео на "Гитарфесту".

- Радим на докторској дисертацији, тако да стварам велики број нових композиција. Ријеч је о варијацијама које су омаж џез пијанисти Бреду Мелдау - рекао је умјетник.

Послије освајања награда на неколико гитарских и композиторских такмичења у Пољској и Шкотској, његова каријера је кренула узлазном путањом и устоличио се као успјешан извођач, композитор и педагог.

Музика га је водила по цијелом свијету, укључујући Пољску, Француску, Њемачку, Италију, Чешку, Грчку, Велику Британију, Холандију, Швајцарску, Јужну Африку, Азију Аустралију и Нови Зеланд.

Публика у Бањалуци већ је навикла на овај фестивал, који сваке године угости врхунске музичаре који своје вјештине и знање несебично поклањају кроз звуке класичне гитаре.

Трио за крај

- Фестивал ће у суботу у 20 часова затворити концерт трија у којем ће наступити Мате Матишић на гитари, Шимун Матишић на вибрафону и Јуре Враничић на контрабасу. Матишић је одличан музичар који је радио музику за многе драме и филмове. Публика ће сигурно уживати у концерту - казао је Игор Мотл.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана