Нови сингл "Битлса" излази 2. новембра 2023. године: Посљедња пјесма ливерпулске четворке

Бранислав Предојевић
Нови сингл "Битлса" излази 2. новембра 2023. године: Посљедња пјесма ливерпулске четворке

ЛОНДОН - Легендарни "Битлси" ће почетком сљедећег мјесеца, 53 године након званичног престанка са радом, објавити нову и по ријечима преосталих чланова бенда посљедњу пјесму групе.

Пол Мекартни и Ринго Стар најавили су да ће нова пјесма "Now and Then " бити објављена 2. новембра, а пјесма је настала на бази демо снимка који је Џон Ленон направио у свом стану у Њујорку. Након атентата на Ленона 1980. године, његова удовица Јоко Оно је 1994. осталим члановима бенда предала снимак вокала у пратњи клавира.

Они су касније наставили да раде на пјесми, али је никада нису објавили, јер раније доступна технологија није омогућавала да се глас Џона Ленона издвоји са снимка. На срећу свих фанова ливерпулске четворке, то је сада могуће, прије свега захваљујући напорима режисера Питера Џексона и екипе која је радила на документарном серијалу о Битлсима "Get Back ". Редитељ трилогије "Господар прстенова" је уз помоћ вјештачке интелигенције успио да издвоји Ленонов глас са аудио-касете, одвојивши га од клавира.

- Остао нам је Џонов глас, кристално јасан. Врло је дирљиво и сви свирамо на њој, то је прави снимак "Битлса" - рекао је Мекартни.

Леноновом демо снимку додате су електрична и акустична гитара које је одсвирао Џорџ Харисон 1995, прије него што је преминуо 2001. Пјесма је довршена прошле године у студију у Лос Анђелесу, гдје су убачени бубњеви Ринга Стара, клавир и бас Пола Мекартнија, као и њихови вокали.

- Било је то врло емотивно за све нас. Као да је Џон с нама - рекао Ринго Стар. Мекартни је преузео продуцентске дужности заједно са Гилесом Мартином, сином Џорџа Мартина и комбиновао оригинални демо са старим материјалом снимљеним са Харисоном и Старом  90-их, новим материјалом снимљеним 2022., укључујући нову Старову бубњарску дионицу и аудио семплове из оригиналних снимака пјесам "Here, There And Evrywhere ", "Eleanor Rigby" и "Because". И тако је довршена нова пјесма "Битлса".  Нумера "Now and Then " биће објављена као двоструки сингл на А страни са службеним дебитантским синглом бенда, "Love Me Do " из 1962. године. Уз стриминг биће доступан на касети, 12-инчном винилу, 7-инчном винилу и неколико опција за ограничено издање винила у боји. Пјесма ће стићи један дан након 12-минутног мини-документарца о њеном стварању, који укључује ексклузивне снимке и коментаре Мекартнија, Стара, Харисона, Шона Ленона и Питера Џексона. Под називом "Now nad Then - The Last Beatles Song ", документарац ће премијерно бити приказан на 1. новембра.

Реиздања

Уз нови сингл преживјели "Битлси" су најавили да ће њихове прослављене компилације 1962-1966 (познате као "Црвени албум") и 1967-1970 ("Плави албум) бити поново издате ове јесени.

Легендарна остварења, која су била бестселер међу компилацијским издањима, долазе са проширеним пописима пјесама и новим миксевима те бројним другим поклонима. Обје компилације биће објављене 10. новембра.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана