Нови албум Фу Фајтерса инспирисан Нирваном

Никола Лугић
Нови албум Фу Фајтерса инспирисан Нирваном

Нови албум алтернативног рок бенда "Фу Фајтерс" скоро је завршен и биће објављен на прољеће, открио је фронтмен групе Дејв Грол.

- Aлбум има 11 пјесама и ниједну успављујућу баладу - рекао је Грол, некадашњи бубњар "Нирване".

Грол је за потребе новог студијског остварења, које још нема назив, сарађивао са продуцентом Бучом Вигом, први пут од 1991. године и албума "Nevermind", те се очекује да нови албум буде инспирисан "Нирваном". Грол је истакао да још не зна који ће сингл претходити албуму јер му се, како је рекао, чини да има више пјесама које би могао изабрати. "Фајтерси" су посљедњи албум "Echoes, Silence, Patience and Grace" издали 2007. године.

Осим новог албума бенду су ове године ствари изгледа кренуле добро, те је музички магазин NME прогласио фронтмена бенда "Фу Фајтерс" "божанским генијем".

- Веома сам почаствован и мислим да сам у лијепом друштву - рекао је Грол, за кога свјетски медији кажу да је један од "најфинијих људи из свијета рокенрола".

- Лијепо је бити признат због нечега што волите да радите, али мислим да се нисам "нарадио". Мени музика није посао већ луксуз, свирам, путујем свијетом и имам пара да нахраним дјецу. Сјајно је! - казао је Грол.

Грол ће бити први Aмериканац који је освојио престижно признање ових британских награда. "Бог" ће постати на уручењу признања 23. фебруара. Прошле године је награда додијељена Полу Велеру.

"Фајтерси" су амерички састав чије се пјесме убрајају у жанр алтернативног рока. Основао га је 1995. године Дејв Грол, вокал и гитариста, послије распада своје пријашње групе, планетарно популарне "Нирване", у којој је свирао бубњеве. Свој први албум објавили су 1995. године, а други двије године касније. Група је 1999. године објавила и свој трећи албум "There Is Nothing to Lose", а 2002. године су објавили четврти албум "One By One". Услиједио је албум "In Your Honor " објављен три године послије, а који се састојао од два диска од којих један садржи акустичне, а други хард-рок пјесме. У каријери су освојили три "Гремија" за најбољи рок албум, а свих шест албума им је било номиновано за "Греми".

Историја "Фајтерса" почиње још 1990. године када се Дејв Грол придружио славном гранџ рок бенду "Нирвана" као бубњар. Како је "Нирвана" убрзо постигла свјетску славу и одржавала разне турнеје, Грол је на својим путовањима често носио гитару и компоновао своје пјесме, али никад их није показивао славном фронтмену "Нирване" Курту Кобејну јер је био засјењен његовом харизмом, како је изјавио у једном интервјуу, те осјећао велико поштовање према њему и његовим пјесмама. Зато је често одлазио у студио и снимао своје демо снимке које је објавио на касети "Poketwatch" под псеудонимом Лејт.

Послије Кобејновог самоубиства 8. априла 1994. године "Нирвана" се распала. Разочарани Грол размишљао је о прекидању музичке каријере и почетку обичног живота, али и даље је примао понуде за сарадњу са многим перспективним групама те је скоро прихватио положај бубњара у саставу "Tom Petty and the Heartbreakers". Одбивши понуду Грол је отишао у студио и снимио 12 пјесама од укупно 40, колико их је написао. Занимљива је чињеница да је, осим гитарског дијела, Грол сам одсвирао све инструменте и отпјевао све вокале.

Снимање је одрадио у само пет дана и копије касета дао пријатељима и осталим познаницима. Грол се надао да ће ипак остати анониман и своје је снимке назвао "Фу Фајтерс" према изразу "foo fighter", који је употребљаван у Другом свјетском рату за НЛО. Његова демо снимка се нашла у рукама неких дискографских кућа које су показале велики интерес за његове пјесме па је Дејв почео формирати своју нову групу.

Као новоформирана група, "Фу Фајтерси" су свој дебитантски наступ имали на једној забави 1995. године. Грол је упорно одбијао давати интервјуе или радити велике турнеје. Њихов први сингл "This is A Call" пуштен је 1995. године, а дебитантски албум објављен је сљедећег мјесеца.

Aктивизам

Бенд је 2000. године покренуо низ контроверзи због њиховог јавног подржавања организације "Allive&Well", која негира везу између сиде и вируса HIV, доводи у питање валидност тестова на вирус HIV те савјетује неузимање лијекова против ове опаке болести. "Фајтерси" су чак свирали промотивне концерте за ту организацију и снимили пјесму под називом "Друга страна сиде", а када је оснивач групе јавно у једном интервјуу рекао да користи популарност бенда за стицање нових чланова, "Фајтерси" су организацију скинули са листе организација које подржавају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана