Нови албум Џека Вајта “No Name” узбуркао музичку сцену

Бранислав Предојевић
Нови албум Џека Вајта “No Name” узбуркао музичку сцену

НЕШВИЛ - Након што је раније овог мјесеца бесплатно издао копије албума, чувени рок музичар Џек Вајт обавио је конвенционалније издавање свог новог албума, под мистериозним називом “No Name”.

Албум са укупно 13 пјесама у четвртак се појавио у продајним мјестима његове дискографске куће “Third Man”, а од јуче је доступан у одабраним независним продавницама и свим дигиталним стриминг сервисима.

Наиме, посјетиоци његових радњи у Нешвилу, Детроиту и Лондону добили су бијели винил албум са ознаком “No Name”, уз било коју куповину 19. јула. Узбуђење се проширило интернетом када су фанови схватили да је то потпуно нових 13 нумера и 43 минута дуг албум Џека Вајта након двије године паузе. На налогу издавачке куће на “Инстаграму” је потом подијељена фотографија албума са фразом “рип ит” на врху, охрабрујући фанове да подијеле албум на друштвеним мрежама.

Албум је након дужег времена представио Вајта у сировом, гаражном издању на трагу његовог првог бенда “Вајт Страјпс”, уз звук базиран на гитари, бубњу и басу те повремене упливе оргуља.

Публика и критика су сјајно реаговали на овај албум изненађење, а врло брзо су почеле цурити информације о пјесмама и музичарима који су свирали са Вајтом. Сам Вајт се није оглашавао о албум, а наводно чак ни његов публициста није имао појма о новом издању.

Након званичног изласка албума појавило се кратко саопштење издавачке куће, без пуно детаља.

- Вјеран својим “уради сам” коријенима, овај албум је снимио, продуцирао и миксао Вајт у свом студију “Third Man” током 2023. и 2024. године, пресован је на винил и објављен у оквиру “ Third Man Records”.

Са изненађујућим откривањем албума “No Name”, путем наградне игре фанови су доказали да брујање нечег тајанственог може прерасти у прекрасно искуство заједнице која дијели узбуђење и енергију музике и умјетности, пише у саопштењу.

Према агрегатору рецензија “Метакритик” албум “No Name” је добио универзално признање на основу пондерисане просјечне оцјене од 87 од 100 на основу првих критика. Стиви Чик из “Гардијана” похвалио је албум као један од Вајтових најбољих, назвавши га мрачним, тешким, узбудљивим и лијепим, док је Џон Долан из часописа “Ролинг стоун” похвалио Вајтову способност да споји директан рок звук своје прошлости с експерименталном природом његових недавних радова, уз ласкава поређења са радовима умјетника попут Вилија Диксона или бендова попут “Лед цепелин” и “Стуџиз”.

Тактика

Вијест о новој плочи проширила се муњевито усменом предајом на интернету након што су купци схватили да је Вајт творац плоче.

Детроитска радио-станица “ВДЕТ-ФМ” је такође пуштала избор пјесама са албума уживо у етеру након што је водитељ радио-емисије Рајан Патрик Хупер набавио албум, а винилне копије албума стављене су на продају на “Ибеју” убрзо након објављивања, по цијени између 500 и 1.000 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана