Ноте Реја Чарлса у Нишу

Агенције
Ноте Реја Чарлса у Нишу

Ниш - Нишки џез фестивал “Нишвил”, који је званично отворен наступом нишког бенда “Kafe Ball & Friends” у Тврђави на “Earth and Sky stage” на платоу код Салона 77, окупио је бројне признате музичаре, јавиле су агенције.

Градоначелник Ниша Зоран Перишић уручио је награду за животно дјело Стјепку Гуту, трубачу, композитору, диригенту и професору музике и истакао да је она симбол дуговјечне каријере и да се нада да ће каријера Гута трајати још оволико.

У шаљивом тону, Гут је узвратио опаском да ова награда, иако је за животно дјело, не значи и крај каријере и да се нада да ће је наставити бар још 20-30 година.

Послије свечаног отварања наступили су “Elmhurst College Big Band & Стјепко Гут”, а касније и “Ray Gellato and Giants”, “Kyle Eastwood band”, “Hubert tubbs and Blues and soul Revue” и “Васил Хаџиманов бенд”.

Код Салона 77 у Тврђави отворен је “Jazz Fashion Corner”, гдје посјетиоци могу да погледају перформансе и изложбе гардеробе и накита. У дворишту Бановине одиграна је кореодрама “Кад се снови испуне, не може се живети више у њима” Петра Ристовског.

Словеначки џез музичар, поријеклом из Србије Урош Перић такође наступа на фестивалу “Нишвил”. Послије више година одсуства, током којих је одржао стотине концерата на подијумима водећих свјетских музичких сцена, Перић је рекао да се увијек радује наступима у Србији.

Прославио се пјевајући нумере славног Реја Чарлса, али све више и сопствене композиције и доказао се као један од ријетких интерпретатора џеза кога су прихватили “црни” оркестри из Њу Орлеанса, који до тада нису никада свирали са “бијелим” пјевачем. Више пута наступао је са кћерком Реја Чарлса, Шилом, која је у тренуцима одушевљења знала да каже да је понекад “бољи од њеног рођеног оца”.

Клинт Иствуд

Прослављени глумац Клинт Иствуд добио је награду “Цар Константин” за промоцију џеза.

Награду је примио његов син Кајл, композитор и џез контрабасиста, који је на “Нишвилу” наступио са својим бендом.

Клинт Иствуд важи за пасионираног љубитеља џез музике, компонује и изводи добар дио музике за своје филмове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана