No Smoking Orchestra - спрема музички спектакл на Дан Републике

Глас Српске
No Smoking Orchestra - спрема музички спектакл на Дан Републике

БЕОГРAД - Емир Кустурица и "No Smoking Orchestra" наступиће 29. новембра у Београдској арени. Београдски концерт, заказан на дан некадашњег највећег празника СФРЈ, који је бенд опјевао својевремено у пјесми "Дан Републике", биће четврти овогодишњи наступ "Забрањеног пушења" у Србији.

Бенд гитаристе Кустурице и пјевача Нелета Карајлића претходно је у јануару свирао у Мећавнику у оквиру филмског фестивала "Кустендорф", затим 16. маја пред око 35 хиљада људи на бесплатном концерту на Тргу слободе у Новом Саду и у Крушевцу 27. септембра.

Београдски концерт је дио свјетске турнеје овог бенда, и доћи ће након новембарских наступа у Италији, Норвешкој, Русији, Грчкој, Португалији и Шпанији.

Како су сами чланови бенда најавили, концерт у Београду представљаће највећу журку на свијету и најзначајнији њихов наступ у каријери. Уз специјалне госте, ансамбл "Врело", "Забрањено пушење" ће извести потпуно нови репертоар, са којим нису свирали до сада, употпуњен познатим хитовима из прошлог времена.

Након турнеје, бенд се враћа у студио гдје почиње са радом на новом албуму који би, како каже Карајлић, "потенцијално могао да изађе у септембру наредне године".

"Забрањено пушење" је основано 1980. године у Сарајеву и ускоро је постало најзначајнији музички израз покрета "Нови примитивизам". Након двије године наступа уживо, у малим сарајевским просторима, бенд је снимио 1984. године свој први албум "Das ist Walter ". Једна од пјесама, "Зеница блуз" нашла се у врху топ-листа, са преко више од 100 хиљада продатих примјерака. У исто вријеме, чланови бенда су учествовали у креирању ТВ серије "Топ листа надреалиста", сатиричног приказа тадашње југословенске политичке сцене.

До 1988. године, снимили су још три албума: "Док чекаш сабах са шејтаном (1985), "Поздрав из земље Сафари" (1987) и "Мале приче о великој љубави" (1988).

Током ратова из прве половине деведесетих година, прошлог вијека, чланови бенда су се разишли и двије новоформиране музичке групе, које су задржале старо име наставиле су да дјелују у Загребу и Београду, ова посљедња под вођством Нелета Карајлића. Београдски "огранак" је издао под старим именом 1997. године албум "Ја нисам одавле", а када се групи прикључио Емир Кустурица, она је промијенила име у "Емир Кустурица и No Smoking Orchestra" и издала три албума. Први је био у облику "саундтрека" за Кустуричин филм "Црна мачка, бели мачор", који је освојио Сребрног лава на Венецијанском филмском фестивалу; други је изашао 2000. године под називом "Unza unza time", а трећи је изашао у оквиру новог Кустуричиног филма "Живот је чудо", 2004. године.

Кустурица и "No Smoking Orchestra" су својим неконвенционалним наступима и необичном музиком, коју карактеришу антиглобалистичке поруке, стекли доста поклоника широм свијета и постали прворазредна атракција, поготово у земљама Латинске Aмерике.

"Време Цигана"

Панк-рок опера Емира Кустурице "Време Цигана", настала по мотивима филма "Дом за вјешање", премијерно је изведена прошле године у париском позоришту "Бастиља".
Емир Кустурица је заједно са Нелетом Карајлићем радио на овој опери неколико мјесеци. Прве пробе обављене су у Мокрој Гори да би се потом екипа преселила у Париз гдје су вриједно вјежбали до премијере.

Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra - Unza Unza Time

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана