Ник Кејв и “Бед сидс” објавили албум “Wild God”

Бранислав Предојевић
Ник Кејв и “Бед сидс” објавили албум “Wild God”

ЛОНДОН - Легендарни аустралијски музичар Ник Кејв и његов пратећи састав “Бед сидс” објавили су јуче нови, осамнаести по реду студијски албум “Wild God”.

У питању је насљедник хваљеног двоструког албума “Ghosteen” из 2019. То је први албум Кејва и “Бед сидса” након пет година паузе, а најављен је сингловима “Wild God”, “Frogs” и “Long dark Night”. Снимања су обављена током прољећа и љета у студијима у Прованси у Француској и Лондону. Кејв је продуцирао албум заједно са Вореном Елисом, док је за микс био задужен чувени Дејвид Фридмен. 

На албуму су гостовали Колин Гринвуд из бенда “Рејдиохед” и гитариста Луис Алмлу, а Кејв је изјавио да се нада да ће нови албум имати ефекат на слушаоце као што је имао на њега.

- Избија из звучника и ја се занесем. То је компликован снимак, али је такође и дубок и радосно заразан. Никада не постоји мастер план када снимамо. Плоче одражавају емоционално стање аутора и музичара који су их свирали. Слушајући ово, изгледа да смо били срећни - изјавио је Кејв.

Нови албум има десет пјесама и то је звук групе охрабрене поновним повезивањем који се, према ријечима Кејва, дотиче прошлости бенда, али је пролазан и служи само да попуни немилосрдни и немирни корак напријед. 

- Дио онога што “Бед сидс” ради јесте да пушта екстремно агресивну, насилну музику, а затим одмах након тога ради нешто што је изузетно рањиво и интимно. Не плашимо се да то урадимо. Дакле, овај албум доноси кретање, од једне ствари до друге, али ми то нисмо свјесно покушавали. Једноставно су пјесме тако испале - навео је Кејв.

Критичка реакција на албум изузетно је позитивна, на сајту “Метакритик” има оцјену 92/100 на основу првих пет рецензија, што указује на универзално признање за плочу. Новинар Алексис Петридис у приказу за “Гардијан” дао је албуму пет звјездица, наводећи да ће ово ремек-дјело натјерати да се поново заљубите у живот, истичући необично радосну природу албума, док Дејвид Гил из “Риф магазина” истиче музички утицај Дејвида Боувија, не само у Кејвовом пјевању већ и у чистој амбицији албума да се подигне и да нас упозна онакве какви јесмо, рањиви, уплашени и гладни радости.

Нови албум објављен је преко стриминга, на ЦД-у и на стандардном винилу.

ФИЛМ

Сам излазак албума Кејв је пропратио документраним тродијелним серијалом “Тhe Making of Wild God”.

 Снимљен у студију “Миравал”  у режији Меган Каленен, овај ексклузивни снимак нуди дубљи увид у креативни процес који стоји иза новог албума документујући начин на који Кејв сарађује у студију са својим славним пратећим саставом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана