Непоновљиви глас Тигра из Велса

Вања Штрбац
Непоновљиви глас Тигра из Велса

Једна од највећих музичких звијезда данашњице Британац Том Џонс, наступиће на јесен у београдској "Aрени". Концерт је заказан за 13. новембар, а одржаће се у оквиру свјетске турнеје.

Своју турнеју Том Џонс ће почети и завршити концертима у Сједињенима Aмеричким Државама.

Овај познати музичар у свијету нота је већ 45 година, а у својој дугој каријери остварио је сарадњу са бројним музичким именима од Елвиса до Кардиганса.

Недавно је издао нови албум "24 Hours" који је критика оцијенила најбољим у његовом досадашњем раду.

Џонс се на овом албуму по први пут појавио и у улози текстописца већине пјесама које свака на свој начин, симболизују његов живот и садрже мноштво аутобиографских елемената.
На прагу седамдесете године одлучио је да крене на интимно ретроспективно путовање кроз свој живот, а резултат је нови албум на којем је и пјесма "The Road" коју је посветио својој супрузи са којом је у браку више од 50 година.

Како му је идеју за почетак стварања новог албума дао фронтмен групе U2 Боно Вокс, одлучили су ту сарадњу да реализују у пјесми "Sugardady" коју су написали овај члан групе U2 и гитариста Еџ.

Због свог доприноса британској поп музици, овај славни британски пјевач, носилац је краљичине титуле сир.

Током досадашње каријере продао је преко сто милиона носача звука, снимио неколико филмова, а међу женском популацијом надимком Тигар из Велса, наметнуо се као један од највећих секс симбола друге половине 20. вијека.

Музичку каријеру Тигар је почео пјевушећи у рудницима родног града Pontypadda гдје је радио.

Овај Британац се обрео у многим музичким правцима и жанровима и то с великим успјехом.

Први прави велики хит настао је 1965. године. Ријеч је о пјесми која га је прославила "It's Not Unusual", која одмах заузима прво мјесто на британској топ-листи и улази међу првих десет на америчкој.

Исте године настао је хит "Thunderball", насловна пјесма из истоименог филма о Џејмсу Бонду.

Успјех Тома Џонса и његов пут према самом врху свјетске поп сцене постали су незадрживи. Редали су се хит за хитом, а пјесмом "Delailah" заузео је мјесто намијењено свјетској пјевачкој личности број један.

Том је пјесмом постигао огроман успјех, његова интерпретација те пјесме ни са чим није упоредива, па не чуди што ту пјесму остале пјевачке звијезде нису уврштавале у свој репертоар, јер је било јасно да би било које извођење тог мега-хита било блиједа копија Џонсове верзије.

Ова пјесма је те бурне 1968. године, била највећи и далеко најизвођенији свјетски хит, и на радио-станицама и у свакој другој прилици, па чак и толико да је у Данској због непрекидног извођења на крају те године проглашена најдосаднијом пјесмом.

Наредних година Том Џонс и даље избацује хитове, а масовна хистерија жена на његовим концертима постаје уобичајена појава.

Послије сваког наступа, на позорници остаје мноштво добаченог цвијећа, разних порука, кључева хотелских соба и женског доњег рубља.

Популарност му је огромна, а нови хит из 1971. године "She's Lady" је посебно за њега компоновао великан поп музике Пол Aнка.

Током осамдесетих Џонсова каријера стагнира. Велики повратак ове звијезде догодио се 1999. године албумом "Reload" и великим хитом "Sexbomb".

Овај пут са другачијим музичким изразом, неуморни великан свјетскога попа као да поручује да нипошто није за пензију.

И даље снима хитове, прилагођене данашњим трендовима, хитове који сигурно неће постати евергрин као они из шездесетих година, али који га приближавају млађим обожаваоцима.

Његова популарност привлачи публику свих генерација. Тим више, што упркос годинама има онај моћни, непоновљиви глас.

"Green Green Grass of Home"

Aмерички пјевач Jerry Lee Lewis снимио је кантри верзију једне, не баш превише познате баладе с којом није постигао никакав успјех. Том Џонс је чуо ту композицију и закључио да је то права пјесма за њега, па 1966. године он снима своју верзију те баладе, своју најпознатију пјесму, и постиже огроман, невјеројатан успјех. Ријеч је о композицији "Green Green Grass of Home ", пјесми која је прославила Тома Џонса, али и пјесми коју је прославио Том Џонс. 

Tom Jones - Delilah /video/

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана