Ненад Милосављевић - Данашње пјесме изгубиле душу

Глас Српске
Ненад Милосављевић - Данашње пјесме изгубиле душу

Данашња домаћа музичка сцена не може да се похвали квалитетом јер нам је естетика озбиљно угрожена, а чини се да чак и оно што данас сматрамо врхунским звуком у поређењу са оним из прошлих времена није ништа посебно.

Рекао је ово "Гласу Српске" фронтмен нишке групе "Галија" Ненад Милосављевић - Неша Галија.

- На сцени данас имамо све и свашта, али данашња модерна музика је резултат времена у којем живимо јер свако доба диктира своју уметност. Истина је да се звук променио под утицајем електронских музичких праваца и да су песме изгубиле своју душу, али не треба занемарити ни то да ипак постоје млади талентовани аутори на овим просторима који имају шта да кажу кроз своја остварења - казао је Милосављевић.

Нагласио је да није сигуран када ће група издати нови CD јер је свеприсутна криза узела данак. Све снаге су, каже он, усмјерили на то да приведу крају припреме за београдски концерт који ће се одржати 22. октобра у Центру "Сава ". Гдје ће још "Галија" да одржи концерте, за сада не може да каже.

- У Бањалуци нисмо наступали дуго јер нас нико није позивао, али то не значи да се ускоро нећемо дружити - додао је Милосављевић.

Неша Галија је на музичкој сцени присутан дуже од три деценије, а живот му је, каже, одувијек био непресушни извор инспирације као и многим другим музичарима.

- Тако је порука која се шаље путем песама став који стичемо крећући се кроз простор. Живот је та снага, надахнуће за музичке креације и у том случају не постоји ни данас, ни јуче, ни сутра већ само он као такав - појаснио је Милосављевић.

Поред љубави, која је најчешћи мотив у пјесмама ове групе, они не занемарују ни традицију и вјеру.

- Музичких пројеката у којима величамо нашу богату традицију и културно наслеђе ће вјероватно још бити, али пустићемо нашим душама да саме одреде када ће се то десити - нагласио је Милосављевић, додавши да се теме не бирају већ намећу саме по себи.

Нагласио је да је увијек спреман да направи нешто ново што би надмашило славу његових старих нумера, али да је то условљено тиме колико је умјетник расположен да се ухвати у коштац са изазовом.

- Некада су услови за стваралаштво били много бољи, што је даље довело до формирања одличног звука, а данас кад све морате да обављате сами, почев од омота, продукције, издаваштва... морате да урадите и нешто на уштрб квалитета. Непостојање формалне законске заштите интелектуалне својине и дискографских кућа довело је до лошег стања у овој области - рекао је Милосављевић.

Живот

Неша Галија каже да је за њега стваралаштво у ствари живот.

- Лично мислим да бих, када бих престао да радим, престао и да живим. Највећа срећа и успех у мом животу је то што сам имао могућност да се бавим оним што волим, а то је музика - каже он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана