“Нена” реиздаје славни првенац: Црвени балони хладног рата

Бранислав Предојевић
“Нена” реиздаје славни првенац: Црвени балони хладног рата

БЕРЛИН - Легендарни деби албум њемачког бенда “Нена”, назван именом групе, биће поново издат као проширено два ЦД и два ЛП делукс издање у новембру.

Првобитно објављен у јануару 1983. године, албум садржи оригинални хит сингл “99 Луфтбалунс”, један од највећих хитова осамдесетих, али занимљиво је да сам албум није објављен у иностранству изван Њемачке.

Објављен 14. јануара 1983. године, албум “Нена” био је дио музичког жанра под називом “нови њемачки талас” и ношен успјехом поменутог сингла “99 Луфтбалунс” достигао је прво мјесто  на музичким листама широм свијета.

Нумера је била хит број један у  Аустралији, Аустрији, Канади, Ирској, Холандији, Новом Зеланду, Шведској, Швајцарској и Уједињеном Краљевству, док је у САД стигла до позиције број 2 на “Билборд” топ-листи синглова.

Албум су продуцирали Манфред Прајкер и Рејнхолд Хејл из њемачког бенда “Сплиф”, а нумера која је прославила састав била је нека врста поп посвете параноји и страху од хладног рата Запада и Совјетског Савеза. Пјесма је инспирисана концертом “Ролингстонса” у Западном Берлину у јуну 1982. године, када је гитариста групе Карло Каргес примијетио да се пуштају балони. Гледао их је како се крећу према хоризонту, помичући се и мијењајући облике попут чудних свемирских летјелица познатих као  НЛО. Размишљао је о томе шта би се могло догодити ако прелете преко Берлинског зида у Источни Берлин  и случајно изазову нуклеарни рат, што су чланови претворили у стихове, праћене плесним ритмом и заразном мелодијом. Енглеска верзија задржава дух оригиналног наратива, али многи текстови су преведени поетски, па пјевачица (наратор) случајно пушта црвене хелијумске балоне са својим неименованим пријатељем у небо и грешком их региструје неисправан систем раног упозорења као непријатељски контакт, што доводи до панике и на крају нуклеарног рата, при чему је крај пјесме скоро идентичан крају оригиналне њемачке верзије. Од самог почетка пјевачица Нена и  клавијатуриста и коаутор нумере Уве Петерсен изразили су неодобравање енглеске верзије пјесме “99 Ред Баллонс”.

- Ту смо направили грешку. Мислим да пјесма губи нешто у преводу и чак звучи глупо. Постала је превише очигледно политичка нумера, а ми нисмо били група која жели да буде виђена као протестни бенд - рекао је Петерсен.

У складу с тим ово специјално издање се држи оригиналне њемачке плоче, уз десет нумера бонуса, а етикета БМГ истиче да је звук ремастеризован са оригиналних касета како би се обезбиједио одличан квалитет звука. Комплет од два ЦД-а укључује књижицу од 24 странице с личном биљешком Нене посвећену преминулом члану бенда гитаристи Карлу Каргесу. Ту је и сет од два ЛП-ја елегантног изгледа на црвеном винилу који садржи истих 10 бонус пјесама на другом ЛП-ју.

Група

Бенд је основан 1981. године, када је вокал Габриеле Кернер, позната као  Нена, дошла у Западни Берлин са бубњаром Ролфом Бренделом, њеним тадашњим момком.

Тамо су окупили остале чланове бенда, који је име добио по надимку њихове пјевачице (шпански израз “мала дјевојчица”), који је стекла током породичног одмора у Шпанији. Постали су сензација преко ноћи у Њемачкој када су извели свој дебитантски сингл “Нур Гетраумут” на њемачкој телевизији 1982. године,  а након успјеха сингла “99 Луфтбалунс” бенд је почео да се пење на америчке топ-листе, гдје је достигао број 2. Пјесма је постала  једна од најуспјешнијих пјесама изван енглеског језика у историји америчких листа, али се након два албума објављена 1985. и 1986. године група распала, док је пјевачица Нена кренула у воде соло каријере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана