Немања Радуловић: Живим на крилима музике

Мирна Пијетловић
Немања Радуловић: Живим на крилима музике

Мокра Гора - Имао сам посебан осећај свирајући на “Кустендорфу”, јер се на овом фестивалу први пут свирала уметничка музика и ја сам заиста јако срећан због тога, нарочито због публике која је феноменално реаговала.

Рекао је ово за “Глас Српске” свјетски признати виолиниста Немања Радуловић, који је био гост овогодишњег “Кустендорфа” са француским бендом “Девилс трилс”.

Овај млади умјетник, како каже, живи музику, а у његовој импозантној биографији је између десет и двадесет хиљада концерата одсвираних по цијелом свијету, концертирао је у најпрестижнијим дворанама, а за своју виртуозност примио је велики број награда, те сарађивао са познатим умјетницима као што су Најџел Кенеди, Патрис Фонтанароса и многи други.

Он истиче да је умјетност та једина нит која у данашње вријеме повезује људе, те да за музику није потребан језик како би се слушала.

- Када гледамо филм, сви ми желимо да разумемо о чему глумци причају, али опет ако имате квалитетне слике и добре идеје, врло лако можете да схватите поруку и суштину тог филма и без превода. Уметност је за мене нешто најлепше и свако јутро када се пробудим, замишљам да су уметници ти који могу да промене свет и који морају да га направе још лепшим и пренесу ту универзалну поруку свима који их окружују - истиче Радуловић.

Млади људи су за њега, каже, увијек велика инспирација, јер су препуни идеја и имају снагу и вољу да промијене свијет око себе, иако нису ни свјесни да то и не иде баш тако лако.

- Увек ми је драго када видим младе музичаре који тек почињу, а имају одређене проблеме, било техничке природе, било да је у питању идеја коју не знају на који начин да је реализују, а могу да им помогнем. Мислим да нема ништа лепше него када своје знање и искуство поделимо са другима - каже Немања Радуловић.

Радуловићев пут до успјеха је, каже, безрезервно помогла његова породица, али и срећа да има веома добре професоре.

- Моји професори су знали да ми дају слободу, исто као и породица. Мислим да ми је управо та слобода дала крила и “саставила” ме као личност и као уметника. Пресрећан сам што сам за професоре имао врхунске педагоге и велике музичке стручњаке, како у школовању у Београду, тако и касније на усавршавању у Француској - истиче Радуловић.

Он додаје да ако сте слободни у свакодневној комуникацији са људима, да сте исто тако слободни и када стварате, те да вас због тога нико неће осуђивати.

- Живим за тренутак и зато ми је најлепши баш онај концерт где се тренутно налазим, иако сам имао до сада многобројне предивне концерте и искуства. На својим наступима уметничку музику презентујем на један другачији начин који ће бити интересантнији младим људима, јер не желим да се на концерту осећају као на неком предавању, него да једноставно уживају у музицирању - каже Немања Радуловић.

Каже да му је жеља да наступа у Бањалуци, коју обожава као град, али да до сада није имао прилику да одржи концерт у граду на Врбасу.

- Поред многобројних концерата које ћемо ускоро одржати издвојио бих онај у Нишу у једној дискотеци чији циљ је да се још више приближимо младима. Не желимо да чекамо да млади дођу у концертну дворану са страхом да ће се погрешно понашати, него ћемо их на оваквим концертима уверити да уметничка музика није баук - поручује Немања Радуловић.

Немања Радуловић

Немања Радуловић рођен је у Србији 1985. године.

Студије музике започео је 1992. године, а 1996. године је добио Октобарску награду града Београда за музику.

Са четрнаест година одселио се у Француску да би се усавршавао код Патриса Фонтанаросе на Конзерваторијуму у Паризу.

Концерти и албуми двадесетшестогодишњег Немање Радуловића намијењени су младој музичкој публици.

Његова извођења и сценско присуство узбуђују јавност, а свирао је у најзначајнијим европским концертним дворанама.

Свира на виолини Ђованија Батисте Гвадањинија из 1765. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана