Недим Бабовић, гитариста “Бомбај штампе”, за “Глас Српске”: Музика увијек мијења и чува свијет

Миланка Митрић
Недим Бабовић, гитариста “Бомбај штампе”, за “Глас Српске”: Музика увијек мијења и чува свијет

Чиста љубав и апсолутни осјећај испуњености оним што радиш. Нарочито кад си окружен искреним пријатељима и музичарима који дијеле исте вриједности.

Овако је за “Глас Српске” разговор започео гитариста “Бомбај штампе” Недим Бабовић, говорећи о времену које је остало иза бенда, који постоји више од 40 година и свему што је стало у те године свирања, наступања и стварања нове музике.

- Све је то прошло у трену и уживању - додаје Бабовић оснивач “Бомбај штампе”, која постоји од 1982. године.

ГЛАС: Које концертно сјећање Вам је најдраже или међу дражим?

БАБОВИЋ: Ми много волимо да свирамо уживо пред публиком тако да се сваком концерту посвећујемо са највећим уживањем. То је вјероватно разлог што су најјаче емоције и сјећања углавном увијек са посљедњег концерта. Тренутно је то наш посљедњи наступ на “Бирфесту” Београду.

ГЛАС: Постоји ли нека анегдота коју бисте могли подијелити с нама?

БАБОВИЋ: Наше дружење посљедњих 40 година јесте једна велика анегдота тако да ми је тешко да издвојити нешто посебно. Много је тих будалаштина било и још увијек то траје.

ГЛАС: Како су промјене унутар самог састава и уопште унутар државе у ствари утицале на саму музику “Бомбај штампе”?

БАБОВИЋ: “Бомбај штампа” од свог настанка има јасно дефинисан жанр и естетику. Долазило је до промјена у људима који су свирали, али је идеја “Бомбај штампе” увијек остала иста. То се види и по нашим албумима, сингловима.

ГЛАС: Када из данашње перспективе посматрамо, какве промјене је донио нови примитивизам и да ли би данас један такав покрет имао једнаку моћ као тада?

БАБОВИЋ: Данас је друго вријеме тако да ми је тешко ставити све то у данашњи контекст. Нови примитивизам је био једним дијелом критика тадашњег друштва и догађања у њему, а мислим да то нема никакве везе са свим овим што се данас дешава. Мада исто тако мислим како има доста простора да неке младе снаге почну оснивање неког новог покрета, неке нове и другачије енергије.

ГЛАС: Како посматрате музичку продукцију у овом тренутку, као и музику која настаје на нашим просторима, али и у цијелом свијету? Шта позитивно, а шта негативно видите у ономе што нове генерације стварају? Може ли ова музика да мијења свијет?

БАБОВИЋ: Млади би увијек требало да стварају неку нову музику и да буду другачији од својих претходника. То је увијек добро, чак и ако је погрешно. Млади су ту да крше правила у музици и отварају неке нове правце. Ако нема тога све постаје досадно и монотоно. Имамо много нових праваца и добре нове музике која можда нажалост не може толико доћи до изражаја због хиперпродукције информација. Музика увијек мијења и чува свијет. Музика је највећи изум људске врсте.

ГЛАС: Када говоримо о музици која данас настаје гдје у свему томе видите рокенрол? Гдје је будућност рокенрола након што данас култни бендови, рецимо, престану да свирају, да одржавају концерте и стварају музику?

БАБОВИЋ: Рокенрол више није мејнстрим. Од 2012. глобално немате рок пјесму у топ 40. Ипак, рокенрол и даље живи, развија се и има још увијек своју публику. Педесетих година прошлог вијека се исто десило са џез музиком која је до тада била мејнстрим. Доласком рокенрола џез је потиснут, али је још увијек присутан у друштву и даље се развија. Не могу да предвидим будућност рок музике. Вјероватно у некој ладици заједно са класицима и класичном музиком.

ГЛАС: Ко су данас музички узори и постоје ли у оном облику како су некада постојали?

БАБОВИЋ: То је питање за младе људе. Ја сам превише стар и уморан од узора (хаха).

“ОК фест”

ГЛАС: У јулу ћете наступити на “ОК фесту”, на Тјентишту. Шта припремате за овај концерт и какву атмосферу публика може очекивати?

БАБОВИЋ: Као што сам већ рекао сваки сљедећи концерт нам је увијек најбитнији. Тако да се са задовољством спремамо за наступ на “ОК фесту” поготово што ту свирамо по први пут. Могу вам само рећи да ће сигурно бити лудница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана