Небојша Пудар продуцент “Jazzlook” Бања Лука фестивала

Дејан Таминџија
Небојша Пудар продуцент “Jazzlook” Бања Лука фестивала

“Jazzlook” ће се одржати у бањолучком Дому омладине на основу идеје Небојше Пудара, музичара и продуцента који је за “Глас Српске” детаљно представио визију овог фестивала, као иџез музике у цјелини.

* ГЛAС: Да ли је Бања Лука већ одавно заслужила да има један овакав фестивал као што јеJazzlook” ?

ПУДAР: Уопште није намјера да имамо џез фестивал зато што га има Сарајево, Београд или Загреб. Значи, замисао није да Бања Лука има нешто што би требало да има један већи град само зато што имају и комшије јер је то сегмент софистициране културе. Напротив, ми смо склопили један садржајни програм којим желимо да унаприједимо помало моделирану културну сцену Бање Луке.

* ГЛAС: Колико су извођачи који ће наступити афирмисани у свијету џез музике?

ПУДAР: Па концепт је да имамо два концертна простора у којима ће моћи да се одржавају концерти. Први је Дом омладине који ћемо морати да прилагодимо потребама фестивала када је звук у питању. Ту ће наступити музичари који свирају неку врсту опуштенијих џез варијанти, за неку млађу публику. Такав је рецимо “Душан Јевтовић Бенд/ Свети” који је састављен од врхунских музичара. На примјер, бубњар Марко Ђорђевић који је као “чудо од дјетета” послан на Беркли и данас је један од ријетких домаћих музичара који се може похвалити да је стекао име у свијету и да може да живи од музике. Уколико погледате било који престижни “друммер” часопис примијетићете његове рецензије и савјете млађим колегама.

Друга идеја је да у Банском двору правимо концерте за ширу публику. Тако ће рецимо наступити “Биг бенд” РТС-а са Бисером Велетанић као вокалним солистом, Маја Савић једна од најперспективнијих музичарки са ових простора или једна Талија која долази из Израела и познато је име у оквиру свјетске музичке сцене. Углавном циљна група нам је када је публика у питању,  генерација људи од 35 до 50 година који на овај или на онај начин схватају шта је џез као музички израз.

* ГЛAС: Какве ће ефектеJazzlookоставити на музичаре из Бање Луке који се баве џез музиком?

ПУДAР: Организоваћемо радионице на којима ће музичари из Бања Луке, односни људи који су у једним зрелим музичким годинама имати прилику да уче од виртуозних инструменталиста који ће им помоћи да напредују у свом свирању.

Такође у клубу “Делта” ће бити организовани “џем-сешни” на којима ће се музичари дружити и свирати заједно, а можда се из свега тога изроде и неке сарадње које ће резултирати материјалима у којима ћемо уживати у будућности.

Некомерцијални дух џеза

Небојша Пудар је објаснио како се џез као музика данас све више укључује у оквире софистициране културе и самим тим губи свој карактер. Џез као музика је настао у борделима као израз слободе духа онога који је свирао у том тренутку. Самим тим коријен ове музике није засађен на тлу комерцијализације на које се напрасито “гура” у посљедњим деценијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана