Наталија Тодоровић, виолинисткиња, о концерту у Бањалуци: Музичко путовање кроз вријеме и стилове

Миланка Митрић
Foto: Б. Брезо

БАЊАЛУКА - Концерт под називом “Виолинска променада” осмишљен је да има концепт једног музичког путовања, шетње са виолином кроз музичке периоде, стилове, тако да је и репертоар разнолик.

Рекла је ово за “Глас Српске” виолинисткиња Наталија Тодоровић говорећи о концерту “Виолинска променада”, који ће бити одржан у петак у Банском двору Културном центру, а на којем ће наступити у клавирској пратњи Владе Данића. Као гости на концерту, који ће почети у 20 часова у концертној дворани Банског двора, наступиће Градски тамбурашки оркестар под диригентском палицом Златана Мирића.

- Готово увијек свирам класични виолински репертоар, са по неком композицијом филмске музике као и моје властите композиције. Иако су моји гости Градски тамбурашки оркестар Бањалука, аранжмани које је урадио мој колега Златан Мирић и даље нас држе у класичном звуку. Публика ће имати прилику да чује неке композиције које су можда некад прије и чули, само сад у другом аранжману.  Вјерујем да ће им се допасти - додала је она.

Тодоровићева већ годинама наступа уз клавирску пратњу колеге Владе Данића, а према њеним ријечима, у заједничком музицирању најважније је уважавање и иста музичка идеја.

- Наравно различитих смо сензибилитета, али и ту је важно онда наћи неку мјеру. Широк репертоар за виолину и клавир је такође нешто што нам омогућава да нађемо шта нам највише одговара као дуету - објашњава она.

С обзиром на то да је концерт “Виолинска променада” одржаван у многим општинама и градовима гдје често наступају, Тодоровићева истиче да са већином културних центара гдје су наступали имају одличну сарадњу.

- Понекад се осјећам као да сам у некој културној мисији, јер нпр. колега и ја свирамо и припремимо концерт у општини па и граду гдје никад није био концерт класичне музике. Људи воле звук виолине, осјетим по њиховим реакцијама послије концерта. Посебан акценат оставим на љетни дио концертне сезоне. Ту на отвореном имамо прилику да укључимо спонтано велики број публике који можда и не би дошао на концерт (јер не знају о каквом концерту се ради). Захваљујући културни центрима успијевам и даље да промовишем културу, виолину - објаснила је она и додала да, што се концерата тиче, очекује још једну успјешну сезону, као и да је сваки рад на концерту истовремено рад на сопственом извођаштву и њен велики вентил.

Радост свирања

Тодоровићева већ неколико година у Банском двору реализује радионице за виолинисте “Радост свирања”, а ове године радионица ће бити одржана по шести пут.

- Уз несебичну подршку директора Банског двора Младена Матовић, држим дводневну радионицу у просторијама Банског двора која обухвата велики број талентоване дјеце. Два дана која проведемо у Банском двору, са доста свирања и слушања, свакако да им буде подстрек даље за вјежбање. Видим да им се допада, јер има дјеце која долазе из Приједора, Прњавора, Добоја од самог почетка. Кроз сваку радионицу и ја учим, тако да је и за мене, као професора виолине, то додатна мотивација за рад - навела је Тодоровићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана