Наталија Тодоровић о музичком албуму ауторских и туђих композиција: “Просневање” мали допринос ширењу класике

Миланка Митрић
Наталија Тодоровић о музичком албуму ауторских и туђих композиција: “Просневање” мали допринос ширењу класике

БАЊАЛУКА - Збирка мојих композиција која носи назив “Просневање” обухвата дјела која годинама изводим на концертима, а нека су дио мог дипломског и магистарског испита.

Плод су мог истраживачког рада на виолини, испитивања разних техника, али и покушај да елементе фолклора ставим у класични виолински звук.

Започела је овако причу за “Глас Српске” виолинисткиња Наталија Тодоровић, чији истоимени албум “Просневање” који је, према њеним ријечима, обојен истим тоновима као збирка јесте недавно на ЦД-у објављен у музичкој продукцији РТРС-а, са циљем промоције класичне музике.

Осим њених композиција на албуму се налази и неколико дјела других композитора.

- Иако сам снимила и четири композиције које нису моје ауторске некако ми се и оне уклапају, јер су њихови композитори негдје и национални композитори тих земаља па носе аутентичност у звуку. Ту је и дјело нашег Владе Милошевића што ми је посебно драго, јер сматрам да домаћи композитори заслужују више пажње, поготово једна таква личност као Владо Милошевић. Десет година сам свирала на његовој виолини па је вјероватно и ту нека повезаност. А и штета је да публика не чује његову “Поему за виолину и клавир” - наводи Тодоровићева и додаје да пјесме у збирци носе фрагменте нашег фолклора и да су спој свега онога што је у трену настајања умјела да на најбољи начин покаже на виолини.

Сарадници на албуму су Владо Данић (клавир), Мирјана Кременовић (виола) и Вања Трубајић (виолончело), а како каже Тодоровићева ускоро би требало да буде објављено и нотно издање њене збирке.

- Срећна сам што су људи из музичке продукције РТРС-а увидјели да умјетничкој музици треба више простора у медијима и да је ово заправо питање саме културе. Захвална сам директору музичке продукције Дејану Дејановићу на подршци, као и мојим продуцентима дивним умјетницама Маји Татић и Албини Смајловић. Не морам да спомињем колики је ово значај за мене, јер сам своје ауторске композиције успјела на овај начин негдје и да сачувам, али и само студијско искуство ми је увијек добродошло - навела је Тодоровићева.

Како Тодоровићева каже класична музика није само питање свиђања и допадања, него и интересовања за извођаче и њихову интерпретацију.

- Тако нпр. у страним земљама људи долазе због извођача, јер их интересује начин на који он свира. Тако и сама некад одем на концерт због нечије интересантне интерпретације, али и самог програма који свира. Код нас је још увијек потребно много едукативних концерата, поготово за младе. Тако да често уз нека кратка предавања држим и такве концерте - закључила је Тодоровићева, те додала да је потребно пробудити помало успаване културне центре и дати више простора умјетницима који би могли да побољшају програмски квалитет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана