Натали Диздар: Слобода данас је осјећај мира, аутентицности

Танјуг
Натали Диздар: Слобода данас је осјећај мира, аутентицности

НОВИ САД - Позната поп пјевачица из Хрватске Натали Диздар поново ће гостовати у Србији на првом издању умјетничког фестивала "Вила“ у Врднику, од 3. до 5. јуна, а за Тањуг поводом сингла “Слободна” истиче да је за њу данас слобода - осјећај мира, аутентичности и љубави према себи.


Концерт музичарке биће одржан у оквиру програмског лука "Хероине", манифестације и пројекта “Европска престонице културе Нови Сад 2022”, а поред хрватске пјевачице, гостоваће у Врднику, на Фрушкој Гори још познатих домаћих, регионалних и иностраних имена: глумица Аница Добра, музичарке Калиопи, Тарја Турунен, Амира Медуњанин, виолинисткиња Симон Ламсма и виолисткиња Табеа Цимерман.

У селекцији фестивала су и представе (дуо драма “Прах” са Наташом Нинковићем и Зораном Цвијановићем), филмови на отвореном, вече поезије и програми за најмлађе.

“Срећна сам што сам позвана да наступам на једној таквој манифестацији и учествујем у програму, поготово јер се све одржава на једној тако јединственој и атрактивној локацији. Једва чекамо да изађемо на сцену и подијелимо са публиком наше пјесме”, рекла је Диздар.

Програмски сегмент "Вила“ одржава се у оквиру лука „Хероине“ који се бави женским стваралаштвом, подстицањем и промовисањем женске културе и умјетности.

“Увијек је важно да се ми жене подржавамо, што често није случај и мислим да су мушкарци у том смислу дефинитвно сложнији колектив. Пуно се тога створило за равноправност полова у посљедњих неколико деценија и мислим да је важно вјежбати емпатију једних према другима, јер је уз свијесност, она једно од најважнијих елемената за напредак друштва данас”, сматра хрватска пјевачица, родом из Задра.

Многи музички или драмски умјетници још од малена имају професионалне узоре, а неки и своју личност формирају према својим идолима, али Натали каже да није имала нешто слично ни током живота ни кроз музичку каријеру.

"Истина је да заправо нисам никада имала неке узоре у правом смислу те ријечи, али сам јако вољела пјевачицу Били Холидеј док сам била тинејџерка, и лако ми је било да се повежем са њеним сензибилитетом и читавом емоцијом из тог доба", испричала је она за Тањуг.

Натали признаје да, ипак, може да издвоји њене личне хероине у музици, али и у свим другим професијама.

"Осим Били Холидеј, јако сам вољела на жалост покојну Ејми Вајнхаус, волим веома и америчку пјевачицу Стиви Никс, скијашицу Јаницу Костелић и дивну - Монику Селеш", рекла је она.

У каријери која траје скоро двије деценије, Диздар је имала разне креативне фазе и комбиновање жанрова у музици, као што се данас све више развијају нови правци у музичком стваралаштву.

“Музика коју стварам увијек је у категорији поп жанра, а сваким новим албумом мало се помакнемо у звуку у односу на оно што тренутно слушамо, откривамо, проживљавамо”, објашњава умјетница.

Диздар се први пут у јавности појавила крајем 2003. године када је учествовала у хрватском музичком такмичењу “S Supernova Music Talents” гдjе је ушла у финале и заузела треће мjесто.

Одмах након тога издала је свој први сингл „Не дај“, а до сада је издала три соло студијска албума - “Натали Диздар” (2005), “Пронађи пут” (2009), “Илузије” (2017), као и ливе ЦД “ЗКМ уживо” (2012) - запис са концерта из Загребачког казалишта младих.

Током прве године избијања пандемије корона вируса (2020), заједно са групом “Mayales” покренула је заједнички музички пројекат „Бети“, а исте године објавили су сингл „Слободна“.

„За мене је слобода осjећај мира, аутентичности и љубави према себи. Рijетки су тренуци у којима се не осjећам слободно, а кад се то догоди, то обично буде путоказ за неку важну животну лекцију“, осврнула се музичарка на наслов свог сингла са бендом “Mayales” за њихов пројекат “БЕТИ”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана