Насиље над женама у домаћим пјесмама VIDEO

Г.С.
Насиље над женама у домаћим пјесмама VIDEO

Тродневна жалост од јуче је на снази у Градачцу, након што је Нермин Сулејмановић починио злочин од којег се леди крв у жилама.

Три убиства и три рањавања шокирала су цијелу БиХ, али и све земље из окружења, на концу – и све који су прочитали ову вијест.

Нермин је, између осталих, убио супругу која га је неколико дана раније пријавила полицији због насиља.

Ова вијест је подстакла многе познате личности да се огласе и јавно искажу незадовољство, бијес, љутњу.

Хрватска пјевачица Ида Престер, коментаришући  трагедију, осврнула се на спот "Насиље над женама у домаћим пјесмама".

Објављен је у фебруару прошле године, као испитни рад на Факултету драмских умјетности у Београду.

Циљ спота је био, како је објашњено из табора тима који га је радио, направити преглед домаћих и регионалних (ex-Yu) пјесама у чијим текстовима доминирају мотиви женског понижења као ултимативног доказа љубави према партнеру, односно мушког насиља над женама у породично-партнерском контексту.

-Насиље може бити психолошко, физичко или сексуално. У коришћеним пјесмама оно се релативизира, романтизира, а неријетко и промовира. Секвенца је подијељена на два дјела: на женску и на мушку перспективу - објашњено је на званичном YouTube каналу.

А Ида је препоручила свима да добро погледају овај спот.

- Цијели дан размишљам о овом ужасу у БиХ и како је могуће томе стати на крај. Пуно тога се мора промијенити, насиље је на Балкану нормализовано на свим нивоима. Погледајте овај видео. Ма пјесме су зафрканција, ко то узима озбиљно. Е па требало би. Пјесме, законе, наступе политичара, чланке, коментаре. Програме у школама. Нешто се мора покренути, дошла вода до грла - упозорила је Ида, преноси cdm.me.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана