Најљепша и најважнија остварења Моторхеда

Никола Лугић
Најљепша и најважнија остварења Моторхеда

Енглеска хеви метал група "Моторхед" за децембар најављује своје 20. студијско издање. "Моторхед" ће 13. децембра објавити албум "The world is yours", на којем се налази 11 пјесама, међу којима су "Devils in my head", "Bye bye butch bye bye", "I know how to die" и друге.

Продукцију потписују Камерон Веб и Ромеш Додангода. Бенд ће кренути и на промотивну турнеју, прво по Великој Британији, па по цијелој Европи.

Посљедњи албум "Моторајзер" Леми и екипа објавили су прије двије године. Нови ће бити прво издање новоосноване издавачке куће "Motorhead music". Нови албум је од виталног значаја за титане хеви метал музике, а прије неколико дана то је у интервјуу за британски лист "Вечерња хроника" рекао и бубњар бенда Мики Ди.

- Имамо веома стручне људе који воде "Motorhead music". Нажалост, нови албум излази мало касно и срамота је што неће бити у продаји прије наше турнеје у Великој Британији. Британској публици одсвираћемо неколико пјесама са новог албума, али нећемо претјеривати - изјавио је Мики.

"Моторхед" никада није важио за најбољи хард рок или хеви метал бенд. Они су једноставно увијек били најгласнији или "најтврђи". "Моторхед" је једна врста стања ума, они су начин и стил живота. Зато су и изабрали један од најнапетијих тренутака за издавање побуњеничког албума у свјетској историји, који ће се уз то звати "Свијет је ваш". Aлбум су написали и одсвирали Леми Килмајстер, Филип Кембел и Мики Ди, а снимали су у Лос Aнђелесу и Велсу. Циљ је да овим албумом подсјете све да никад не треба стати са преиспитивањем и критиковањем друштва у којем живимо, јер то исто друштво ће сваког од нас сажвакати и онда испљунути само ако му пружимо прилику за то. Како овај "тврди" бенд стално напредује и надограђује своју музику, на новом албуму ћемо сасвим сигурно моћи да чујемо једно од најљепших и најважнијих "Моторхедових" остварења. По ко зна који пут Килмајстер и компанија подсјетиће да је "рокенрол једина права религија", те да нас "само рок може ослободити, учинити да хроми проходају, а слијепи прогледају".

Шта још рећи о бенду који је стално на турнејама и чији фронтмен је толико "кул" да је о њему снимљен документарац. "Моторхед" је британска хеви метал група коју је 1975. године основао басиста, пјевач и текстописац Леми Килмајстер, правог имена Ијан Килмајстер, послије разлаза са ондашњим иконама спејс рока, групом "Хоквинд". У британском сленгу, "моторхед" означава зависника од амфетамина. Неки сматрају да је изразито гласан и брз хеви метал који је група свирала сасвим сигурно био један од најоригиналнијих и најиновативнијих који је касних седамдесетих жанр понудио слушаоцима сугеришући на тај начин да је њихова оригинална фузија панкерске жестине и става са традиционалним хеви металом "изњедрила" нове поджанрове, спид метал и треш метал. Иако је дискутабилна тврдња да је група "Моторхед" створила наведене жанрове, чињеница је да је оставила неизбрисив траг у жанру хеви метала и рок музике уопште.

Док су критичари по инерцији описивали музику групе као хеви метал или спид метал, Килмајстер је, баш као и браћа Јанг из групе AC/DC, спремно одбацивао те епитете тврдећи да је "Моторхед" само једна обична "рокенрол група". Стихови пјесама групе су тематски разноврсни и крећу се од рата, борбе добра и зла, преко злоупотребе моћи, промискуитетног секса, злоупотребе наркотика па све до "живота на друму", који је главна тема пјесама "(We Are) The Road crew", "Iron Horse/Born to Lose" и "Keep Us on the Road".

Снимање

 За вријеме снимања албума, у касно прољеће ове године, болест Кембеловог оца уздрмала је све чланове бенда и унијела немир у снимање албума. Због тога што је морао да буде близу оца Кембел је снимао у Велсу, док су Мики и Леми снимали у Калифорнији. Aли, када си моторхед, ништа те не може изненадити, те су момци успјешно привели крају још један пројекат.

Тетоваже

Приврженост правих фанова бенду најбоље се види на официјелном сајту "Моторхеда". Постоји посебан дио сајта резервисан за фанове који су на свом тијелу тетоважом заувијек забиљежили један од мотива групе. Занимљиво је да постоји архива од више од 16.000 слика разних тетоважа од којих је велики број урађен на глави, а неријетко и на мало интимнијим дијеловима тијела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана