Најљепша и најтужнија пјесма постала је њена клетва

GS
Foto: Arhiva

Не постоји особа којој се кожа не најежи када чује прве тактове пјесме "Што те нема" и скоро да је невјероватно да је прошло већ седам година од трагичне смрти Јадранке Стојаковић.

Кажемо трагичне, јер је губитак једне такве умјетнице био огромни губитак за читаву бившу Југославију.

Јадранку Стојаковић памтимо као пјевачицу, кантауторку и сликарку која је пејсмама "Све смо могли ми", "Има нека тајна веза", "Што те нема" и тд. ушла у наша срца и ту заувек остала.

Мало ко зна да је ова велика умјетница имала и невјероватно трагичну судбину.

Преминула је у пензионерском дому "Иван Павао” у Бањалуци, а томе су претходиле године трагедија, мучења, борбе са болешћу и заборава.

Јадранка је 23 године живјела у Јапану. Током рата, у њен стан у Сарајеву је ушао непознати човјек и на превару га препродао. Пјевачица никад више није вратила отету имовину.

Кад је из Јапана дошла на сахрану сестре, на путу до гробља, у ауту испред њеног гине јој друга сестра.

А онда је 2010. на турнеји у Јапану пала излазећи на бину. Допузала је до столице са које је требало да свира и пева и ипак одржала концерт.

"Ноге су ми постепено отказивале док нисам постала потпуно непокретна", испричала је.

Болест моторног неурона, која јој је установљена након пада, из дана у дан одузимала јој све више снаге.

Стање јој се само погоршавало. Пред крај живота је једва могла и да говори. Ипак, њен дух био нетакнут.

"Интересантно је то када се у животу човјек запита шта је то срећа и колико свјесно утичемо на своје позитивне мисли, на своја добра дјела. Ако мене данас питате шта бих жељела, то би се односило на све. Вољела бих да људи размисле о себи и о свом животу", рекла је Јадранка за у једном од посљедњих интервјуа које је дала.

Тада је открила и да су је сви заборавили, а да музику и даље сања.

"Не могу се сјетити ко ми је долазио у посљедње вријеме. Нема више мене. То је то, немам ни гласа. Не могу више, болест ми је узела све. Не могу више да свирам, али често сањам музику. Живим цијели живот с њом и као да имам концерте док спавам. Још могу да је осјетим, још могу да је чујем", причала је ова дива трагичне судбине, подсјећа Стил. 
POSLUŠAJTE PJESMU

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана