На вјечни починак испраћена Шинејд О'Конор, на сахрани био и предсједник

Г.С.
На вјечни починак испраћена Шинејд О'Конор, на сахрани био и предсједник

Ирска кантауторка и пјевачица, која је преминула 26. јула у својој 56. години, сахрањена је данас у ирском градићу Бреју, а на вјечни починак испратили су је, поред породице и пријатеља, и бројни обожаваоци њеног музичког стваралаштва, али и колеге уз ноте Боба Марлија и њене ванвременске пјесме.

Породица преминуле музичарке одржала је јутрос приватни помен којем је присуствовао и предсједник Ирске Мајкл Ди Хигинс. Иако су многи који су је вољели и поштовали жељели да приуствују опроштајном чину, пјевачица је сахрањена у кругу најближих према муслиманским обичајима, с обзиром на то је промјенила вјерију пре неколико година.

Ипак, њена породица је дозволила многобројним фановима да одају посљедњи поздрав свом идолу, што су они и учинили, док је церемонија сахране била доступна само уског кругу крвних сродника и најближих пријатеља.

Испраћена уз своје пјесме

Одлука породице да се пјевачица сахрани баш ту била је подстакнута чињеницом да је Шинејд вољела да живи у Бреју, преноси "Дејли Мејл".

У част Шинејд О’Конор, која никад није успјела да преболи и прихвати смрт сина, који је извршио сасамоубиство прије 18 мјесеци, прије неколико дана направљена је огромна инсталација на брду са погледом на овај ирски приморски град у којем ће бити сахрањена. Словима величине девет метара исписана је порука "Eire <3 Sinead" (Ирска воло Шинејд) која је била видљива из авиона.

Знак је направљен од рециклиране пластике у граду у којем је Шинејд провела 15 година.

Прије сахране пуштане су њене омиљене пјесме, а током церемоније огласио се Ричард Сибрук, извршни креативни директор "The Tenth Man ".

"Толико је тога речено о Шинејд од њене недавне смрти, нисам сигуран шта је остало да кажем. Речи су сувишне. Само смо хтjели да искористимо прилику да обиљежимо тренутак смелом изјавом која симболизује шта је Шинејд значила овој нашој малој земљи", рекао је овом приликом.

Подсјетимо, прошле недјеље мост Семјуела Бекета био је освијетљен текстовима из њене најпознатије пјесме из 1990. године "Nothing Compares 2 U". Такође, на више мејста у Ирској састајали су се фанови одавајући јој почаст.

Шинејд О’Конор преминула је у 56. години у свом дому у Лондону, гдје се настанила само неколико недјеља прије него што је напустила овај свијет. Узрок смрти још није познат јер се чекају токсиколошке анализе обдукције који могу бити готови и за неколико недјеља, саопштила је полиција.

Вољена кантауторка била је мајка четворо дјеце, а син Шејн (17) одузео је себи живот у јануару 2022. Он је, наиме, звршио самоубиство након што је побјегао из болнице за рехабилитацију у којој је био. Познато је да је и прије тога покушао да се убије, а сломљена мајка је дала емотивну исповест о самоубиству сина.

Шинејд је променила име у Шухада Садакат 2018. године, када је прешла у ислам, и том приликом је рекла је он "свијетло живота".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана