На новом албуму Металике четири свјетске турнеје

Никола Лугић
На новом албуму Металике четири свјетске турнеје

Aмерички бенд "Металика" крај свјетске турнеје, која је носила назив "Death Magnetic", прославиће објављивањем "ливе" албума на којем ће се налазити по двије пјесме са четири свјетске турнеје од 1989. до 2004. године.

Aлбум, у издању продукцијске куће "Trans-Tasman records" у продаји ће се наћи 20. септембра, а ради се о ограниченом издању.

- Фанови су нам помогли око стварања овог албума. Скратили смо списак нумера које ће се на њему наћи и углавном су то пјесме које никада раније нису објављене у "ливе" верзији - стоји на официјелном сајту овог бенда.

Aлбум ће се звати "Six feet down under", а на њему ће се наћи двије пјесме из 1989. године "Eye of a beholder" и "...And justie for all", двије из 1993. године са концерата у Перту и Мелбурну "Through the never" и "The unforgiven", као и "Low man's liric", "Devil's dance", "Frantic" и "Fight fire with fire".

Бенд вјерним фановима поручује да буду њежни у оцјени појединих пјесама.

- За неколико пјесама може се рећи да су "грубе", те њихово разумијевање може бити непотпуно! Оне су, међутим, ухватиле живе тренутке и надамо се да ћете се забавити слушајући их као што смо и ми свирајући их у ноћима када су снимљене - изјавили су чланови бенда.

У склопу свјетске турнеје, на којој "Металика" промовише свој посљедњи студијски албум "Death Magnetic" објављен 12. септембра 2008. године, половином маја одржан је и концерт на загребачком хиподрому.

Концерту је присуствовало више од 40.000 људи из цијелог региона.

Поред свјетске турнеје, "Металика" је стигла у свој распоред уврстила и спектакуларни концерт који је одржан у главном граду Бугарске. У граду мудрости, како су Софију звали антички Грци, на једном концерту заједно су "прашили" великани метал музике "Металика", "Слејер", "Мегадет" и "Aнтракс". Легендарни концерт одржан је 22. јуна пред више од 80.000 еуфоричних фанова, послије чега је истог дана емитован у 800 биоскопских дворана широм свијета. Средином октобра ове године излази специјално DVD издање које ће поред концерта садржавати и интервјуе са учесницима овог несвакидашњег хеви метал спектакла. Велико интересовање публике изненадило је и фронтмена "Металике".

- Ко би рекао да ће велика треш метал четворка и послије више од 25 година од оснивања, не само још увијек постојати и пунити стадионе широм Европе већ пунити и биоскопске сале широм свијета - рекао је послије концерта у Софији Џејмс Хетфилд.

"Металика" је најуспјешнија хард рок група свих времена, о чему свједочи број од више од 100 милиона продатих албума широм свјета. Група је настала 1981. године у Лос Aнђелесу, а основали су је пјевач и гитариста Џејмс Хетфилд, бубњар Ларс Урлих и басиста Рок Макгавни који убрзо напушта бенд јер му се не свиђа његов све агресивнији звук.

Први демо "Металика" је снимила 1982. године, међутим он никада није званично објављен. Већ 1983. године снимају први студијски албум под називом "Kill’ em All", који је по мишљењу многих први прави треш метал албум.

Најбурнија година за "Металику" била је 1986. када послије објављивања трећег албума и бестселера "Master of Puppete " у саобраћајној несрећи на турнеји у Шведској гине тадашњи басиста Клиф Бертон. И поред тешког губитка, бенд започиње снимање новог албума "And Justice for All". У периоду од 1991. до 2003. објављују албуме "Metallica", "Load", "Reload", "Garage Inc.", "S&М", "St. Anger", те "Death Magnetic" послије чијег издавања су кренули на свјетску турнеју.

Први албум

Први албум "Металике" требало је да се зове "Metal Up Your Ass", а након што издавач то није дозволио, Клиф Бертон је узвикнуо: "Kill 'em all ", мислећи при томе на шефове, те је први албум тако добио име. Још једна занимљивост везана је за Џејмса Хетфилда чији хоби је скупљање гитара из 1963. године, која је година његовог рођења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана