На аукцији први уговор Битлса

С.С.
На аукцији први уговор Битлса

ЛОНДОН - Први уговор који су потписали чланови "Битлса" биће изнешен на аукцију почетком септембра и требало би да достигне цијену измеđу 315.000 и 500.000 евра.

Четворица будућих Битлса, Џон Винстон Ленон, Џејмс Пол Макартни, Џордџ Харисон и Ричард Старки, познат као Ринго Стар, ставила су потписе 24. јануара 1962. године на први уговор у њиховој каријери, направљен са менаџером Брајаном Епштајном.

Уговор су морали да потпишу и Харолд Харгрејвс Харисон и Џејмс Макартни, очеви Џорџа Харисона и Пола Макартнија, јер у то време још нису били пунољетни.

Интересантно је да Епштајн није тога дана потписао уговор, уз обећање да ће ставити своје име на љега тек када им обезбједи снимање плоче. Шест мејсеци касније одржао је ријеч и направио уговор са "EMI"-јем, па додао потпис 1. октобра 1962.

Како стоји у уговору, Епштајн, који је бенд открио у ливерпулском "Caverm Club "-у, се обавезао на савјетовање умјетника о свему што се тиче облачења, шминке и наступа, као и музике коју ће изводити. Заузврат, добијаће проценат од зараде, и то 25 посто ако бенд недјељно заради више од 200 фунти, 20 посто ако направе између 100 и 200 фунти и 15 посто уколико не преđу 100 фунти недјељно.

Тед Овен, директор "The Fame Bureay ", куће која ће одржати аукцију, описује овај уговор као "један од најзначајнијих у музичкој историји".

Примјерак који садржи 10 страница је у власништву једног анонимног колекционара који је до њега дошао прије седам година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана