Музика у театру се гледа

Александра Маџар
Музика у театру се гледа

Бањалука - Музика и позориште, двије различите умјетности, али уколико редитељи и композитори успију да мислима, ријечима и нотама споје све те разлике у нову умјетничку цјелину, тада се на сцени дешавају чуда.

Често је добро написана музика невидљиви глумац који у тишини позоришне сале буди слутњу, немире, смијех док чекамо да се глумци појаве или док прати њихове кораке по даскама театра. Задовољство да буду дио креативног тима који учествује у оживљавању представа све чешће имају домаћи бендови којима редитељи указују повјерење, што музичарима, сложили су се, представља велики изазов.

Међу њима су бендови "Сопот", који комбинује дуб и друм 'н' бас ритмове, хип-хоп састав "Брутал протест", као и састав поп музике "Аифел". Музика, коју су они стварали, могла се чути на сценама Народног позоришта РС и Градског позоришта "Јазавац", а чланови ових бендова подијелили су своја искуства у раду на домаћим комадима.

Редитељ Марко Мисирача контактирао је са екипом из "Сопота" када је радио на представи "Синови умиру први", а фронтмен бенда Петар Топаловић казао је да су им овакве сарадње знак да је неко примијетио њихов стваралачки потенцијал.

- Прво смо много разговарали шта је потребно представи у смислу музике. Потом је Марко оставио слободу да и ја предлажем одређена рјешења. Наравно, на крају је он одлучио шта ће од музике бити искоришћено за представу - прича Топаловић.

Објаснио је да је увијек изазов радити музику за представе, јер како каже, то ствараоца приморава да плови у водама у којима није сигуран.

- То је борба да се одговори на изазов, која те на крају надограђује као аутора - истиче он и подсјећа да је "Сопот" радио музику и за још неке комаде националног театра, као што су "Балон од камена", "Радничка хроника", али и за представу "Од колијевке па до брака" у "Јазавцу".

Успјешну сарадњу са Градским позориштем остварили су и момци из "Брутал протеста", који су радили музику за дјечју представу "Како су настале ружне ријечи", у комадима "Исповијести" и "Суперсекс".

- За нас је велико задовољство да радимо музику за представе, јер се разликује од онога што иначе радимо, па самим тим учимо нове ствари, што од редитеља, што од себе самих. С обзиром на то да је стварање музике наша велика љубав, много нам значи сваки пут када добијемо задатак да радимо на новој представи - рекао је Данијел Каралић, који у овом бенду свира на саксофону и гитари.

Најбитније што су научили, наглашава Каралић, је да се музика у позоришту "гледа".

- Из тих разлога морали смо примјењивати и неке нове технике при снимању како бисмо достигли оно што смо жељели и што је од нас тражено, а у том процесу смо научили много тога - казао је овај музичар.

Умјетничка слобода

Бањалучки састав "Аифел" такође је у свој ауторски рад уписао одличну сарадњу са "Јазавцем". Ноте одсвиране у пјесмама за хит комад "Цело тело ту ме боли", као и за представе за малишане "Црвенкапа" и "Весела шума чека вука" изашле су из њихове музичке кухиње.

За момке из "Аифела" Ведрана Гаврића и Дејана Зорића, како кажу, значајне су сарадње са редитељима који допуштају да се у пјесмама чује и њихов лични печат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана