Музика спојила музичаре из бивше Југославије

Агенције
Музика спојила музичаре из бивше Југославије

Требиње - На Тргу Травуније у Старом Граду у Требињу насупио је симфонијски ансамбл “Оркестар без граница” који окупља најбоље музичаре са простора некадашње Југославије.

Велики број Требињаца и туриста уживали су синоћ у једноипочасовном концерту класичне музике и први пут у овом граду имали прилику да присуствују наступу симфонијског ансамбла.

Оснивач и шеф, диригент Премил Петровић рекао је да је наступ у Требињу посебно искуство, али да су и амбијент, као и публика која их је здушно подржавала, допринијели да концерт буде још квалитетнији.

- Имамо идеју да направимо први регионални професионални симфонијски оркестар, што можемо само заједно и много боље него појединачно, рекао је Петровић.

Он је истакао да у Требињу бораве већ недјељу дана, да су већ имали успјешне наступе у Котору и Херцг Новом, те да је сљедећи концерт у Љубљани, гдје ће ће снимати и први CD.

- Мислим да су наши наступи јако узбудљиви. Не желимо никаве границе, већ да се приближимо људима, да на трговима и у малим срединама врхунску музику свирају најбољи музичари са простора бивше Југославије и имају директан контакт са публиком, истакао је Петровић.

Он је нагласио да га много радује што су, управо, они први симфонијски оркестар који је свирао у Требињу.

Оркестар, каже Петровић, у зависности од програма броји од 48 до 60 музичара. Синоћ их је наступило педесетак.

Након концерта уприличено је дружење са публиком којој је дата могућност да од ових врхунским музичарима сазнају све о њиховом раду и плановима.

Љетна турнеја оркестра суфинансира се средствима Програма културе 2013. Европске уније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана