Музика обогаћује, повезује и оплемењује

Данко Кузмановић
Музика обогаћује, повезује и оплемењује

Бањалука - Овај дан је изузетно важан и битан. Професор Саша Павловић је уз неке своје колеге био иницијатор ове приче око Свјетског дана музике и заиста се годинама трудио да се то одржи.

Умјетничка музика коју ми његујемо може се чути и на мјестима гдје се иначе чује нека друга врста музике која квари слух, али и душу. Оно што слушате то вас одређује, тако и мислите и волите, зато је музика важна.

Казао је ово проректор за људске и материјалне ресурсе Универзитета у Бањалуци Лука Кецман на свечаном отварању Свјетског дана музике у просторијама Академије умјетности.

Декан Академије умјетности Санда Додик је напоменула да се свјетски дан музике обиљежава у више од 500 градова свијета.

- Свјетски дан музике се обиљежава од 1982. године, најприје је почело с обиљежавањем у Француској, а затим се раширила у више од 500 градова у 120 земаља. Ове године је у прославу било укључено више од 300 извођача, који су свирали на 10 локација - рекла је Додикова. 

Управо је Академија умјетности та, како је рекла Додикова, која је уцртала Бањалуку на мапу градова у којима се обиљежава ова веома значајна манифестација.

- Бањалука се укључила на ту мапу градова који обиљежавају Свјетски дан музике прије осам година и то баш у организацији Академије умјетности УНИБЛ, тако да од тада настојимо да тај дан током читавог дана музика буде саставни дио града и да буде извођена у вртићима, банкама, згради Владе РС и другим институцијама - истакла је Додикова.

Додикова је навела да јој је музика у сваком случају једна од најзначајнијих ствари у животу.

- Музика ми значи много. Она је једна од најзначајнијих ствари у мом животу. Не говорим само у о умјетничкој музици, него уопште музика као саставни дио и професије и живота уопште, нешто што нас као и друге врсте умјетности обогаћује, шири нам видике, повезује нас и оплемењује - објаснила је Додикова.

Централни дио манифестације био је предвиђен за вечерње часове, испред зграде Градске управе, када се одржао дефиле, у којем је један дио полицијског оркестра кренуо од робне куће “Боска”, а други од Народног позоришта РС, те су се састали испред поменуте зграде.

Овогодишњи програм изведен је још у улици Веселина Маслеше, Академији наука и умјетности РС, згради Владе РС, просторијама хуманитарног удружења “Дуга”, вртићима “Наташа” и “Коцкица”, као и у алеји у Кампусу Универзитета у Бањалуци и просторијама Академије умјетности.

Студенти Академије умјетности су концертом у атријуму Градске управе озваничили и почетак овогодишњег културно-умјетничког пројекта Градске управе под називом “Култура у пролазу”.

Учесници

 

Осим студената Академије умјетности, у програму су учествовали и Полицијски оркестар МУП-а РС, ученици Музичке школе “Владо Милошевић”, представници Конфуцијевог института, АНИП “Веселин Маслеша”, мјешовити хор “Кастратоника”, Градски тамбурашки оркестар и плесни студио “Поинт”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана