Музика љубави босоноге диве

Вања Штрбац
Музика љубави босоноге диве

Популарна зеленортска пјевачица Сезарија Евора, позната и као "босонога дива", јер на својим концертима наступа боса, одржаће концерт у београдском Центру "Сава" 6. октобра.

Евора ће у Београду промовисати свој посљедњи албум "Rogmar". Нови албум настао је у њеном родном мјесту Миндело, гдје ова умјетница има свој студио, што јој уједно омогућава сарадњу са младим, локалним умјетницима и текстописцима.

Миндело је смјештен на Капе Вердеу, поред обале Сенегала, гдје је "босонога дива" живјела са породицом. Без оца је остала у дјетињству, када је имала седам година. Послије његове смрти, Сезаријина мајка је настојала да прехрани породицу мизерном платом, коју је зарађивала у сиротишту у којем је радила. Повремено је остављала кћерку да је тамо чувају, тако да је боравећи тамо, Сезарија учила да пјева у хору у сиротишту.

Када је имала 16 година, упознала је морнара Едуарда, који јој је приближио традиционални музички правац Капе Вердеа, који називају морна или коладеира. Ријеч је о баладама које говоре о патњи и изгубљеној љубави.

Почела је да пјева у локалним баровима и хотелима. Уз помоћ локалних музичара усавршила је своје способности, да би је обожаваоци касније прозвали "краљицом морне". Постала је позната у Капе Вердеу, али остала је релативно непозната у  свијету.

Еворин ујак, познати музичар и текстописац, написао је за њу неколико предивних пјесама које су пронашле мјесто на првим албумима које је објавила.

Задржала је популарност, али јој слава није донијела велику зараду како то иначе бива. Била је разочарана и окружена само проблемима, како приватним, тако и материјалним, уз веома тешку економску и политичку ситуацију у Капе Вердеу, што је навело да се одрекне пјевања и да помаже породици.

Није наступала десет година, за које каже да су биле "мрачне године" њеног живота. У том периоду суочавала се са великим проблемом - борбом против алкохолизма.

Подстакнута охрабрењима водећег музичара из Капе Вердеа, Бане, којег је упознала у Португалији, поново се вратила у свијет музике. Бана јој је обезбиједио неколико концерата у Португалији.

Захваљујући наговорима Француза Хосеа да Силве, који је поријеклом из Капе Вердеа, осамдесетих година прошлог вијека Евора је отишла у Париз. Тамо је снимила свој први албум "La Diva auy Pieds Nus ", који је објављен 1988.

Пјесма са овог албума "Sodade", њен је први међународни хит, прва пјесма која није на француском језику, а која је ту постала веома популарна.

Португалски израз саудаде веома је комплексан и немогуће га је превести на неки други језик, али овај термин има везе са носталгијом, тугом, жудњом и жаљењем. Овај израз саставни је дио музике зеленортског острва.

Овај албум освојио је не само симпатије публике, него је одлично прошао и код музичких критичара, а означио је њен велики повратак. Сљедећи албум "Miss Perfumado" из 1992. године постигао је велики успјех и са 47 година Евора постаје свјетска звијезда.

Једна од земаља коју је веома често посјећивала и гдје радо одлази је Грчка. Тамо је снимила дуете са Елефтеријом Aрванитаки и Димитром Галани.

Послије дуге турнеје по Европи и Сјеверној Aмерици, и неколико успјешних албума, Евора постиже успјех широм свијета.

Њена музика предивно осликава предио из којег долази. Човјек кад слуша њене пјесме, жели да буде у Aфрици, у кући уз море, окружен пијеском, рибарским мрежама и мирисом океана, жели да је заљубљен или да се подсјети да је већ заљубљен.

Сарадња са Бреговићем

Глас Сезарије Евора је пун емоција, а често га упоређују са Били Холидеј, Едит Пјаф и Беси Смит. Послије распада "Бијелог дугмета", за њу је компоновао Горан Бреговић. Сарађивала је са вођом култне групе "Талкинг Хеадс" Дејвидом Бирном и многим другим познатим умјетницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана