Музика говори све језике свијета

Снежана Тасић
Музика говори све језике свијета

Најљепше ствари дешавају се кад се најмање очекује, а њихово трајање само потврђује вриједност, а тако је било са етно-групом “Молитва”. Тако причу о овој приједорској групи почиње њен оснивач Благица Еленков.

- Човјек, нажалост, не може да побјегне од толико кича у музици, који се кроз текстове, који су веома блиједи и вулгарни, без поруке и мелодије, која је једногласна, перфидно увлачи међу младе и диктира неке нове трендове понашања, облачења, размишљања, док се праве вриједности исмијавају и полако одбацују. И кад год би се повела прича о томе, једна моја радна колегиница Стојанка Предојевић би спремно ускочила и рекла “па хајде уради нешто, направи једну етно-групу - испричала је Благица, иначе наставник музике у Основној школи “Петар Кочић” у Приједору.

Додала је да је тако и било и да је сасвим случајно, једног октобарског дана 2008. формирана за школску приредбу у Основној школи “Петар Кочић” етно-група “Молитва”.

Послије су кренули наступи, а група успјешно ради већ пет година.

- У почетку је било само седам чланова, али се, с обзиром на интересовање, број повећавао, тако да сад имамо двије поставе - казала је Благица.

Она је до сада обрадила и за “Молитву” припремила више од 50 пјесама, а наступали су на двадесетак манифестација, учествовали на снимањима божићних и васкршњих програма, гостовали у Србији...

- Циљ ове групе је да покажемо нашу традицију, њену љепоту и добру енергију коју шири међу људима, јер музика говори све језике свијета - казала је Благица.

Зато се на репертоару “Молитве” налазе и мелодије из Румуније, Македоније, Украјине, Бугарске и Словеније, а ту су и духовне композиције и етно-пјесме у нешто другачијем стилу и изворне композиције.

- За велики број пјесама сама правим аранжмане и текстове и пишем музику, па су тако настале и двије композиције о Приједору - казала је Благица.

“Вилин траг”

Поред “Молитве” постоји и етно-група “Вилин траг”, коју чине само два члана - Благица и њена кћерка Наташа Зукановић.

- Композиције које нас двије пјевамо знатно су теже за вокално извођење. Није ми тешко да радим са неким ко има исти сензибилитет и разумије сваки мој покрет. Моја жеља је била да стварамо заједно и да наступамо - казала је Благица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана