Музика бродских сирена и афричких бубњева

Танјуг
Музика бродских сирена и афричких бубњева

Београд - Београдска филхармонија под диригентском управом изванредног младог диригента Александра Марковића и солиста на неколико флаута различитих величина Матијас Циглер, одржали су у Коларчевој задужбини први концерт из свог новог циклуса "Бизарт" уз овације публике, јавио је Танјуг.

Покренут ове сезоне, циклус "Бизарт", необични концерти на којима ће публика уживати у класичној музици из потпуно другачијег угла, дочекан је овацијама одушевљене публике.

Наступ солисте Циглера на необичним флаутама, високим више од метра, чији је звук подсјећао на снажне бродске сирене, афричке бубњеве, кретање планета, граничио се са научном фантастиком прије него оним што публика очекује када је у питању овај њежни дувачки инструмент.

Свестрани, инвентивни флаутиста Циглер у матичном Циришком камерном оркестру соло флаутиста, по свијету се прославио извођењем на необичним флаутама различитих величина.

На првом сусрету са српском публиком премијерно у Београду извео је "Нола" концерт за гудачки оркестар, бас и контрабас флауту, таџикистанског композитора Бењамина Јусупова, једног од најоригиналнијих стваралачких личности на умјетничкој сцени.

Овај необични концерт Јусупов је компоновао 1994. године и посветио Циглеру који га је премијерно извео са Циришким камерним оркестром. "Нола", персијска ријеч за ситне промјене у интонацији, магичним звуцима испунио је Коларчеву задужбину.

Првим концертом из новог циклуса подједнако су били одушевљени и музичари, са много жара пратили су младог диригента Марковића, поријеклом из Београда, врсног музичара који се школовао у Бечу као стипендиста фондације "Херберт фон Карајан".

Марковић је музички директор и главни диригент Филхармоније из Брна, а у својој биографији забиљежио је наступе са Бечким симфоничарима, Дрезденском филхармонијом, Прашким симфоничарима, Бечким камерним оркестром, оркестром "Мозартеум" из Салцбурга, а већ неколико пута је дириговао Београдском филхармонијом.

Опера "Кнез Игор"

Поред "Нола", концерта за различите флауте и гудачки оркестар Јусупова на програму београдског концерта биле су још двије импресивне композиције. То су увертира за оперу "Кнез Игор" Александра Бородина и Друга симфонија Александра Скрјабина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана