Музичка светковина посвећена Влади Милошевићу

Александра Маџар Фото: В.Трипић
Музичка светковина посвећена Влади Милошевићу

Бањалука - Научним скупом "Владо С. Милошевић" и концертом студената композиције бањалучке Академије умјетности отворена је традиционална манифестација "Дани Владе Милошевића".

Скуп, који је у Бањалуци окупио еминентне стручњаке из области историјске музикологије, етномузикологије и музичке педагогије, у петак је отворио предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић.

- Надам се да ће овај научни скуп као резултат имати откривање нове димензије умјетничког и стручног рада академика Владе Милошевића - казао је Кузмановић.

Истакао је да научни скуп "Владо С. Милошевић" није пуко сјећање на академика већ и допринос цјелокупној култури Републике Српске.

- Данас имамо слободне и добро организоване научно-културне институције. Прије 30 година нисмо имали тако снажне установе културе ни тако стручан кадар, али смо имали академика Владу Милошевића, у чијој се личности спајала наука, умјетност и пракса - нагласио је Кузмановић.

Министар просвјете и културе РС Горан Мутабџија истиче да  су Републици Српској потребне овакве манифестације.

Предсједник Организационог одбора симпозијума "Дани Владе Милошевића" Соња Маринковић подсјетила је да на научном скупу учествује 80 стручњака из Мађарске, Украјине, Македоније, Србије, Црне Горе, Републике Српске и ФБиХ.

- Разговараћемо о различитим областима музичке науке, трагом ствараоца чије име манифестација носи. Милошевићева делатност је велика и он је за нас инспирација - каже Маринковићева.

Члан Програмског одбора симпозијума Младен Матовић истакао је да ова манифестација представља традиционалну светковину музике и науке. Каже да је поносан на чињеницу да су за кратко вријеме "Дани Владе Милошевића" израсли у високо репрезентативну међународну манифестацију.

Разноврстан програм обиљежиће "Дане Владе Милошевића", који трају до 27. априла. Љубитељи мађарске музике имају прилику да уживају у концерту у суботу у 20 часова.

На наступу у Банском двору Културном центру представиће се Вероника Антуновић-Марић на обои и Тимеа Хотић на клавиру. Изложба одабраних радова са Петог свјетског бијенала студентског плаката у Новом Саду биће отворена у оквиру манифестације, а најављено је и више концерата.

Зборник

- Посебно је значајно што се сваке године, па и ове, издаје зборник радова са ових скупова чији је уредник професор Соња Маринковић. И ове године биће представљен зборник са прошлогодишњим радовима који ће остати као културно богатство и служити и грађанима и стручном кадру у умјетности - каже Рајко Кузмановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана