Музичка поетика на графикама

Aлександра Рајковић
Музичка поетика на графикама

БAЊAЛУКA - У Јапану сам сваке двије године излагала у истој галерији, која је на првом спрату имала хол у којем сам пјевала, а на другом спрату сам имала изложбе. Када год бих сакупила нове радове, представљала сам своја дјела у тој галерији. Дјела која ће бити изложена у Лакташима настала су углавном у Јапану. Направила сам неке скице у дворишту у Слатини.

Рекла је ово за “Глас Српске” прослављена умјетница Јадранка Стојаковић, уз чије су култне пјесме одрастале генерације, а која однедавно живи у Слатини. Међутим, ликовна страна стваралаштва Јадранке Стојаковић остала је у сјенци њене успјешне музичке каријере.

Врсна музичка умјетница сликарство је дипломирала у класи професора Ратка Лалића у Сарајеву. Њен велики повратак ликовној умјетности Јадранка ће означити самосталном изложбом, која ће у априлу бити отворена у Центру за културу у Лакташима, у сарадњи са Музејом савремене умјетности Републике Српске и Радио-телевизијом Републике Српске.

- Осим графика имам и неке фотографије које ће бити изложене. На изложби ћу говорити о Јапану, али и о својим искуствима из те земље. Документарни дио поставке биће једна фина прича у вези са Јапаном. Биће ту фотографије са мојих концерата, из јапанских новина - најавила је Јадранка Стојаковић.

Она се присјетила почетака у вези са ликовном умјетношћу и периода школовања.

- Професора Ратка Лалића, код кога сам дипломирала, видјела сам прије три-четири године када сам имала концерт у Београду. Средња школа је била графика. Међутим, касније сам схватила да ми ту недостаје боје. У Јапану сам открила компјутерски свијет, који је доста занимљив и мој оригиналан цртеж претвара у нешто ново. Немам нових уља на платну, а она која сам раније направила остала су у Јапану - каже Стојаковићева.

На отварању изложбе Јадранка Стојаковић отпјеваће неколико својих пјесама. Тиме ће истовремено бити приказано њено музичко и ликовно стваралаштво, а за себе каже да је, што се умјетности тиче, цијели живот сједила на двије столице.

- Осим компјутерске графике, биће представљени и разни постери које сам правила, као и илустрације за јапански часопис за који сам радила. Постери су у вези са кимоном и модним ревијама. Имам илустрације које представљају источњачку културу и потпуно су медитативне. У овим графикама има поетике и фантастике - прича Стојаковићева.

Умјетница истиче да су на неки начин ти цртежи њена музичка илустративна књига.

- У Јапану сам се више бавила представљањем земље из које долазим и жељела сам да им представим како изгледају ти предјели. На илустрацијама које сам радила има доста бањалучког Кастела, Мостара... Прво направим цртеж, а затим скенирам, обрађујем и додајем ефекте који су занимљиви - каже Стојаковићева.

Прву изложбу Јадранка Стојаковић је имала у бањалучком Банском двору 1981. године, а за нову најављује да ће послије Лакташа вјероватно путовати кроз друге градове.

Разгледнице

- Са дјецом у школама и вртићима у Јапану правила сам велика платна. Прво бих направила свој ликовни свијет, а онда би дјеца цртала шта им је воља кроз комуникацију са мном. Слике би остале у тој школи или вртићу, али би од њих биле прављене разгледнице, а новац од продаје је ишао путем UNICEF-а у хуманитарне сврхе - испричала је Јадранка Стојаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана