Музичари са свих мередијана

Агенције
Музичари са свих мередијана

Источно Сарајево - Интернационални фестивал хармонике "Акордеон арт", који је отворен у сриједу увече у Источном Сарајеву, окупио је учеснике из 14 земаља, јавиле су агенције.

Фестивал је отворио министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија који је рекао да не сумња да ће манифестација сљедећих година привући још више учесника и публике.

Организатори фестивала су Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву и Асоцијација за његовање академске музике "Нови звук". На свечаном отварању наступио је хор смјера за црквену музику и појање, као и оркестар хармоника Музичке академије при Универзитету у Источном Сарајеву, као и побједник прошлогодишњег свјетског трофеја хармонике, овогодишњи члан међународног жирија из Новог Зеланда Грејсон Мејнсфилд. Управо је Мејнсфилдово учешће допринијело да је фестивал превазишао границе Европе.

У такмичарском дијелу фестивала учествоваће 241 солиста у девет категорија што га, према квалитету и броју учесника, сврстава у највећи европски фестивал за солисте на хармоници у области академске музике.

Продекан Музичке академије Универзитета Источно Сарајево Сандра Ивановић најавила је свакодневно одржавање предавања и вечерњих концерата који ће обогатити програмски садржај фестивала.

Програм фестивала обухвата и концерт дуа из Финске, који чине Аино Ојакоски и Кимо Матила, који осим умјетничке савремене музике и танга, изводе и традиционалну музику из своје земље.

Проф. др Љубомир Лукић данас ће студентима одржати предавање о теми "Претеча хармонике - Кинески шен, акустика и конструкција".

Такође, вечерас ће се представити Оркестар руских народних инструмената "Велес", Државног института за умјетност и културу из Белгорода. Репертоар овог оркестра укључује дјела руских и других композитора, концертне обраде руских народних пјесама, као и савремене композиције са елементима џеза.

Награде

Фестивал ће бити затворен сутра у 14 часова проглашењем побједника и концертом лауреата у свих девет категорија. Побједници ће, осим диплома и пехара, добити и новчане награде које су обезбијеђене донацијама италијанских фабрика хармоника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана