Мостови музике

Мирна Пијетловић
Мостови музике

Бањалука - Здружени симфонијски оркестар Бањалучке филхармоније и Симфонијски оркестар Народног позоришта у Новом Саду одржали су концерт у Банском двору Културном центру под слоганом “Бисери оперске музике - мостови музике”.

Овај наступ представља наставак пројекта “Мостови музике”, чији је први дио реализован у септембру прошле године концертима у Вршцу, Зрењанину и Новом Саду.

Према ријечима директора Бањалучке филхармоније Ивана Оташевића, пројекат је настао с циљем повезивања са културним институцијама из земље и региона, али и колегама из Српског народног позоришта у Новом Саду.

- Један од циљева овог пројекта је и да наши млади музичари из Бањалуке свирају са својим колегама из Новог Сада, који су заиста искусни, па од њих могу да науче многе ствари, од припреме концерта, па до реализације - рекао је Оташевић и додао да су прије Бањалуке имали запажене наступе у Брчком и Сарајеву.

Оташевић се нада да ће се и убудуће овај пројекат реализовати, те да се можда оваквим и сличним наступима отвара могућност за развијање оперете у Бањалуци.

Тако је публика у Бањалуци у сриједу увече могла да ужива у најљепшим оперским аријама познатих композитора Росинија, Пучинија, Вердија, Бизеа и Калма под диригентским палицама Микице Јевтића из Новог Сада и Ванесе Кременовић из Бањалуке.

- Свом снагом подржавам пројекат здружних филхармонија, а морам истаћи да имамо дивну сарадњу, али и успјеха код публике. Било би ми драго да овај пројекат потраје док се потпуно не осамосталимо у други велики пројекат оснивања оперете. Надам се да ће надлежни препознати таленте које имамо и учинити све да они остану у Бањалуци - рекла је оперска дива Дуња Симић и додала да је култ опере полако кренуо да се приближава публици у Бањалуци.

Солисти

Као солисти су наступили реномирани оперски умјетници, сопрани Дуња Симић, Снежана Савичић-Секулић и Миљана Брезичанин, затим тенор Aлександар Саша Петровић и Иван Шарић, бас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана