Монографија “Како је био рокенрол” бесплатно доступна онлајн

Бранислав Предојевић
Монографија “Како је био рокенрол” бесплатно доступна онлајн

БЕОГРАД - Издавачка кућа “Попбукс”, иза које стоји удружење Друштво љубитеља популарне културе, поставила је монографију рок критичара и сценаристе Бранка Вукојевића “Како је био рокенрол” за бесплатно скидање на свом сајту.

Ових дана навршило се 20 година од прераног одласка некадашњег “Џубоксовог” уредника и филмског сценаристе Бранка Вукојевића. Тим поводом, његова књига изабраних текстова која је оригинално објављена 2005. године, постављена је за бесплатно преузимање на сајту “dljpk.com ”.

Монографију “Како је био рокенрол” приредили су Вукојевићеви пријатељи Горанка Матић, Предраг Поповић, Драган Кремер и Момчило Рајин двије године након његове преране трагичне смрти у Лондону августа 2003. године, са циљем да се освијетли значај и квалитет доприноса једног од најутицајнијих аутора који су икада писали о рокенролу на нашем језику.

У овој богато илустрованој књизи, са преко пет стотина страница великог формата, сабрани Вукојевићев опус није само свједочанство о једном значајном новинару и рокенрол критичару, већ и о човјеку чије је писање у “Џубоксу”, “Старту”, “Политици” и “Ритму”, генерацијама љубитеља “Битлса” и “Идола”, “Лед цепелина” и “Бијелог дугмета”, отворило и дешифровало нове путеве. Слободно се може рећи да његови радови функционишу као споменик читавом једном времену. Као издавач Друштво љубитеља популарне културе на овај начин жели да овакву врсту баштине понуди као општекултурно добро, подржавајући слободан приступ знању и историографији.

Друштво љубитеља популарне културе јесте удружење грађана које је прије 20 година у Београду основала група љубитеља и поштовалаца изузетних облика урбане културе. Заслужно је за лансирање утицајног веб магазина “Попбокс” посвећеног промишљању актуелних токова популарне културе. Уредништво “Попбокса” је, поред осталог, било лидер у афирмацији тада врло младих бендова који су припадали таласу названом Нова српска сцена: “Репетитор”, “Горибор”, “Нежни Далибор”, “Петрол” и други.

 Удружење је у међувремену покренуло “Попбукс”, бренд за књижевно издаваштво, које до краја године издаје монографију о филму “Како је пропао рокенрол” (1989) аутора Зорана Пезе, Владимира Славице и Горана Гајића. За обиље свједочанстава о овом хит филму заслужна је књижевница, филмска сценаристкиња и критичарка Владислава Војновић. Подсјећамо, у протеклом периоду “Попбукс” је издао монографију о култној новосадској групи “Луна” (ускоро стиже друго, допуњено издање), антологију домаћих хип-хоп текстова “Репотписани”, стрип књигу Александра Зографа “Приче из Другог рата” те јединствену студију “Добар реп: како сам објаснио и завршио прави реп” Предрага Вукчевића.

У наредном периоду слиједе биографије Владе Дивљана, Оливера Некаријевића из групе “Канда, Коџа и Небојша”, Банета Саншајна, групе “Шарло Акробата” и низ других ексклузивних наслова.

Биографија

Бранко Вукојевић (Шибеник, 1956 - Лондон, 2003) је први чланак објавио 1975. у “Џубоксу” - тада једином музичком магазину у Југославији, за који је редовно писао до 1983, а у коме је главни уредник био од 1981. године. Потом се бавио видео-играма и студијима драматургије, а рок критици се вратио у магазину “Ритам” који је уређивао од 1990. до 1991. године. Нешто прије тога је написао сценарије за први филм “До извора два путића” из омнибуса “Како је пропао рокенрол” (1989) те за филм “Видео јела, зелен бор” (1991) Горана Гајића. Од 1992. је живио у Лондону, гдје се бавио компјутерским дизајном и музичким спотовима. Преминуо је у том граду 30. августа 2003. године од посљедица саобраћајне несреће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана