Мокрањчеве пјесме на Свјетској олимпијади

Александра Рајковић
Мокрањчеве пјесме на Свјетској олимпијади

Бањалука - Чланице женског камерног хора “Бањалучанке” отпутовале су данас на највеће и најреспектабилније свјетско хорско такмичење - Свјетску хорску олимпијаду, која почиње у сриједу и траје до 14. јула у Синсинатију, у Сједињеним Aмеричким Државама.

“Бањалучанке” дјелују у оквиру Удружења умјетника “Aрт пулс”, а под умјетничким руководством композитора и диригента професора Младена Матовића.

Ово је први одлазак једног хора из Републике Српске на просторе СAД. Захваљујући изузетним резултатима оствареним у у 2011. години и освајању двије златне медаље на реномираним међународним такмичењима у Венецији и на Малти, хор “Бањалучанке” је остварио право директног учешћа на Олимпијади и то у највишем рангу такмичења - “Тхе Цхампионсхип Цомпетитион”.

- Како се у оквиру Свјетске хорске олимпијаде у Синсинатију очекује учешће од готово пет стотина хорова из више од 80 земаља, изузетна је част и привилегија бити представник свог града и Републике и даћемо све од себе да оправдамо досадашње резултате и висок рејтинг нашег хора у оквиру Свјетске хорске асоцијације - каже Младен Матовић.

Према његовим ријечима, “Бањалучанке” ће се представити са извођачки разноврсним и захтјевним репертоаром кога чине дјела домаћих и страних аутора (Мокрањац, Љондев, Бабић, Гостушки, Савић, Хајнц-Јегер, Матовић).

- Поред учешћа у категорији женских хорова, “Бањалучанке” ће се такмичити и у оквиру категорије традиционалне музике. Централно културно-умјетничко друштво “Веселин Маслеша” из Бањалуке уступило нам је прекрасне и аутентичне народне ношње из наших крајева, што нам је значајно помогло да визуелно комплетирамо свој наступ - истакао је Матовић.

Умјетнички руководилац “Бањалучанки” каже да без подршке Владе Републике Српске, Кабинета предсједника Републике Српске, града Бањалука и Народне скупштине РС не би ни успјели отићи на Олимпијаду.

Резултати

- На претходној Хорској олимпијади у Кини хор је остварио историјски резултат освојивши олимпијско сребро и даћемо све од себе да и овај пут, ако ништа друго, онда бар одбранимо резултат из Кине, наравно, не одустајући од борбе за златну медаљу - рекао је Младен Матовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана