Милеров наступ музичка посластица

Александра Маџар, Фото: В. Трипић
Милеров наступ музичка посластица

Бањалука - Манифестација Бањалучки хорски сусрети завршена је у суботу увече у концертној дворани Банског двора Културног центра наступом хорова из Загреба, Београда, Софије и Бањалуке.

Бањалучка публика протекли викенд уживала је у различитим програмима духовне и изворне музике репрезентативних хорова који су својим наступима обогатили културни живот Републике Српске.

- Потрудили смо се и ове године и чини ми се да смо успјели да одржимо тај потребни умјетнички ниво - рекао је директор фестивала и диригент Мјешовитог хора "Јединство" Немања Савић и додао да су одржани концерти показали да је уложени труд, судећи по реакцијама публике, сигурно оправдан.

Он наводи да су ови хорски сусрети оправдали очекивања како стручне јавности, тако и свих љубитеља хорског пјевања.

- Велико ми је задовољство што сам дио ове манифестације, јер се овдје мој хор и ја на неки начин осјећамо као код куће - истакао је диригент мадригалског хора Факултета музичке уметности из Београда Aлександар Вујић и похвалио организаторе и учеснике што су се држали изворне музике као основе манифестације.

Несвакидашњим наступом у петак увече посјетиоцима ове манифестације представио се бас профондо из Москве Владимир Милер који је публику оставио без даха.

- Наступ Владимира Милера са хором "Јединство" је лијепо искуство за све пјеваче из хора - нагласио је Немања Савић.

Посебну драж овој манифестацији дао је концерт хора Софијских дјечака из Бугарске који су својим специфичним гласовима испунили храм Свете тројице.

- Велика је част бити на овој манифестацији у Бањалуци и имати могућност представљања са једним православним програмом којим се ријетко представљамо - истакла је диригент хора Софијских дјечака Aдриана Благоева и објаснила да и сама црква носи велику улогу у извођењу тог програма.

Она сматра да је веома добро за Бањалуку да има такав фестивал који обухвата различите жанрове хорске музике, те да постојање овакве манифестације утиче на популаризацију овог вида пјевања.

Посјећеност

- Викенд испуњен хорском музиком те добра посјећеност на свим концертима говори да је ова манифестација нашла одјека код бањалучке публике. То нас свакако мотивише и обавезује да своме граду и култури дајемо више - каже Немања Савић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана