Милан Шћепановић, пјевач и гитариста групе Најт шифт - Клинци треба да свирају упркос свему

Небојша Лакић
Милан Шћепановић, пјевач и гитариста групе Најт шифт - Клинци треба да свирају упркос свему

Више од 2.000 концерата, два албума, висококвалитетни спотови и прво српско музичко DVD издање снимљено у 5.1 звучној технологији. То су подаци који говоре у прилог чињеници да је београдски састав "Најт шифт" једна од водећих снага данашње рок сцене на овим просторима.

Лидер бенда, гитариста и пјевач Милан Шћепановић, за "Глас Српске" прича о досадашњем деветнаестогодишњем раду и још увијек актуелном албуму "Без заклона".

- Специфично за "Најт шифт" јесте то што смо каријеру започели албумом на којем су обраде познатих свјетских пјесама из разних музичких праваца. Вјероватно смо се одлучили на тај потез због тога што су нам скоро сви из свијета музике говорили да то баш и није паметна идеја - почиње причу Милан кроз смијех.

Ипак, убрзо се увидјело да је то био добро смишљен потез, јер је реакција, како публике тако и медија била веома позитивна.

- Не памтим толику медијску доминацију какву смо ми постигли са деби албумом за само годину. "Undercovers" је оборио све рекорде продаје издања ПГП-РТС, а синглови "No Ordinary Love", "Missing" и "Livin’ la vida loca", дуго времена су заузимали водеће позиције на топ-листама - каже Милан.

Услиједила је велика концертна промоција, која је финализована реализацијом првог домаћег DVD издања снимљеног са 5.1 звучном технологијом - "No Ordinary Tour /No Ordinary DVD".

- После турнеје "No Ordinary Tour" 2004. године, током које смо одржали више од 40 концерата за само четири месеца, снимили смо DVD који је убрзо по објављивању постао једно од најпродаванијих концертних DVD издања у Србији икада - поносно истиче Шћепановић.

Круна досадашњег рада је актуелни албум "Без заклона", објављен за београдску етикету "Multimedia Records". Aлбум је успјешно разбио сумње у способност бенда да направи квалитетан ауторски материјал, послије дугог стажа свирања искључиво обрада.

- Пет година студијског рада уложено је у нови албум, а песме су компоноване последњих 15 година. Име албума "Без заклона" симболично представља ситуацију у којој смо се сви нашли, пре или касније, када смо били повређени или разочарани од стране особе коју смо волели, у коју смо имали бескрајно поверење и која нам је била штит од свих лоших ствари које су нам се дешавале. Aли, шта радити када особа која треба да вас штити и њена осећања и дела постану нешто од чега је потребан заклон? - пита се Шћепановић.

Да је албум испунио очекивања потврдила је и публика и медији, који су препознали квалитет и значај албума за помало посусталу српску рок сцену.

- Оно што ми пуни срце јесу коментари на интернету које фанови остављају, као и чињеница да на сваком следећем концерту публика зна све више песама са албума "Без заклона" и пева их са нама - поносно истиче Милан и додаје да је непоновљив осјећај био када је на једном концерту 10.000 људи отпјевало са бендом пјесму "Рањена".

Све пјесме на албуму су аутобиографске, прича Милан, и додаје да би се тешко могао одлучити за само једну.

- Не бих се одрекао ниједне нумере са албума, а себе најчешће ухватим како певушим пјесме "Рањена", "Снови", "Никада" и "Знам". Потпуно сам сигуран да смо урадили праву ствар тиме што смо радили на албуму док нисмо били потпуно задовољни, иако је то потрајало неколико година - наглашава Милан.

Текстови на српском језику су били свјесна одлука, иако је планирана и верзија на енглеском, као и наступи у иностранству.

- Хтели смо да снимимо албум на српском језику и будемо актуелнији на нашем поднебљу, а што се тиче иностранства, један од наших највећих концерата свирали смо ван земље, а ускоро ћемо наступити на фестивалу у Румунији на којем смо звезде вечери - истиче Милан.

Додаје да се нада скором доласку у Бањалуку и да ће ускоро ступити у контакт са неким добрим локалним организатором.

- Прошли пут нам је било супер и драге воље ћемо опет доћи - рекао је Милан.

Имати квалитетан рок албум у Србији само је "пола посла", док су подједнако важан дио и музичка индустрија, издавачке куће, клубови, менаџери, а према Милановим ријечима, на такве ствари се не треба обазирати, већ једноставно "гурати своју причу".

- Музичка индустрија је у потпуно истом стању као и било која друга индустрија у овим крајевима, али ништа од свега тога не би требало да спречи клинце који воле да свирају заједно да то и чине, упркос свему и свима. Ми смо тако почели и ево, свирамо већ двадесету годину - закључује Шћепановић.

Интернет

Осим званичног сајта, "Фејсбук" и "Мајспејс" фан клуба, "Најт шифт" је веома заступљен и на порталу "Јутјуб", са више од 500.000 прегледа спотова, укључујући и снимке концертних наступа, као и спотове које су фанови сами правили за своје омиљене пјесме.

Фан база

"Најт шифт" одржава веома јак контакт са својом публиком, путем организованих потписивања дискова, плаката и концертних улазница, а ту је и дистрибуција мајица, качкета, трзалица и осталог рекламног материјала. Фанови су до сада послали више од 10.000 и-мејлова на адресу бенда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана