Милан Ђурђевић (Неверне бебе) Креативност је јача од рокова

Никола Лугић
Милан Ђурђевић (Неверне бебе) Креативност је јача од рокова

Оснивач и вођа некада најбољег клупског бенда у Србији "Неверне бебе", Милан Ђурђевић за "Глас Српске" прича о новом албуму, пунољетству групе, невјероватном броју концерата и још невјероватнијем броју бисева, те савјетује људе да се не боје промјена, јер оне обично носе нешто боље.

* ГЛAС: Раније ове године изашао је сингл "Узми боје" са истоименог албума који је још у припреми. Када можемо очекивати нови албум?

ЂУРЂЕВИЋ: До краја марта би требало све да буде готово. Међутим, никад се не зна, јер ја пуштам да креативност буде јача од рокова. Све зависи од тога колико стигнемо урадити и колика нам инспирација буде. Што се бенда тиче, мислим да уопште није важно који ће то месец бити, јер послије четири године радимо један врло озбиљан албум. На албуму опет говоримо о неким стварима које су нам битне, о неким нашим потребама, жељама, стањима, радостима и свему ономе што нам се дешавало у протекле четири године и ономе што нам се данас дешава. Причамо једну искрену причу, о љубави и психологији љубави на веома аутентичан и истинит начин. Свако може да се пронађе у нашим песмама.

* ГЛAС: У 2011. години бенд слави пунољетство, имате ли можда нешто специјално у плану?

ЂУРЂЕВИЋ: Планирамо турнеју којом ћемо промовисати нови албум. Требало би да крене на лето и траје годину. Покушаћемо да обиђемо веће градове у бившој Југославији, јер мислим да постоји суштинска потреба и интересовање људи за такву врсту меинстрима. Покушавамо да вратимо меинстрим рок културе коју је преузела нека друга музика. Мислим да има превише естраде с једне, а превише алтернативе с друге стране и да фале бендови као што су некад били "Бијело дугме", "Aтомско склониште" и "Парни ваљак".

* ГЛAС: Ближи се број од 2.000 одржаних концерата. Колико је напорно тако често свирати?

ЂУРЂЕВИЋ: Јако је напорно, поготово у земљи где је слаба организација. Велика енергија и ентузијазам су потребни, али и велики број људи и ако нема љубави, онда људи нису спремни за овај посао. Све је то скупа забава и нисам сигуран да овде може нешто да се заради. С друге стране, ми живимо свој таленат и клиначке снове, тако да немам разлога да будем незадовољан у животу. Путујем и упознајем нове људе. Има ту лепих и ружних страна и увек треба да превагну оне лепе. Имамо 5.000 бисева до сада, то су све параметри који нам гарантују да, и поред свега, треба истрајати у овоме.

* ГЛAС: Били сте предгрупа Ленију и Тоту. Постоји ли неко посебан прије кога бисте жељели да свирате?

ЂУРЂЕВИЋ: Волео бих да свирамо прије "Пинк флојда". Они су пример како један рок бенд треба да изгледа. Не трендови и помодарство и не хитови по сваку цену, него идеја.

* ГЛAС: Неколико пута мијењале су се поставе бенда. Да ли је то можда због имена "Неверне бебе", па поједини чланови постају невјерни када им се укаже боља прилика?

ЂУРЂЕВИЋ: У принципу, ми сви функционишемо док нам је добро. Није поента у хировима, него једноставно док је креативно, ми функционишемо. Кад видим да се неко не радује и нема довољну количину радости, те му није више стало до одређених ствари, ја не могу с тим људима да делим бину, а ни песме на крају. Ја пишем песме из срца и желим да, када изађем пред публику, говорим неке ствари које ће ми људи веровати. Због тога једноставно покушавамо да пронађемо људе који живе ту неку исту причу. Последњих седам година смо у истој постави и последња два албума су показала да има интересовања публике. Не знам како ће се одвијати ствари, јер ја живот не постављам теоретски него практично. Сутра може мени нешто да се не допадне, или неком другом, трећем, четвртом и да кренемо испочетка. Ја мислим да ће свака промена донети нешто боље и да не треба да се плашимо тога. Ово је једна институција која путује по читавој земљи и пуни сале, али с друге стране, ни то није пресудно. Значи, могу опет да се вратим и свирам у клубовима и опет ћу бити срећан и задовољан, а задовољство је то стање које нема цену и не може да се купи.

* ГЛAС: Поменули сте клубове. Важили сте за најбољи клупски бенд у Србији. Колико вам импонује та титула?

ЂУРЂЕВИЋ: Ми смо то стварно добро свирали зато што ми нисмо уопште третирали клуб како га данас третирају, када су клинци ди-џејеви и они су у позадини свега. Ми смо у клубовима свирали концерте. Буквално изађемо у клуб и свирамо "Пинк флојд", U2, Тотоа... У том контексту наравно да смо оставили висок стандард и импонује ми то што ми људи и дан-данас, после десет година од када смо изашли из клубова, кажу: "Еј, још се није појавио бенд као ви". То ми је океј јер мислим да смо то радили на јако добар начин. Не кажем да то више никада нећу радити. Најлепше је свирати ауторску музику, али, с друге стране, ја сам музичар и волим да свирам и друге песме.

Хуманитарни концерт

* ГЛAС: Свирали сте на хуманитарном концерту у Бањалуци. Какав је ваш став када су хуманитарне акције у питању?

ЂУРЂЕВИЋ: Није нам ни први ни последњи пут. Једноставно, где постоји потреба да помогнемо, ми ћемо да помогнемо и то и јесте поента свега. Суштина је да се уметници најлакше одазивају и имају најпозитивнији однос према свему што се зове хуманитарно. С друге стране, мислим да треба да се позову и донатори, људи који имају новца, да у оваквим тренуцима покажу да то што имају новац није ствар престижа или себичлука, него да га поделе са неким људима којима је то неопходно. Постоје људи који немају кров над главом, а напољу је минус и најмање што можемо да урадимо је концерт у Бањалуци. Ми уопште не размишљамо о хонорару, јер је приоритет да се помогне људима којима је то неопходно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана