“Металика” протресла Балкан

Никола Лугић
“Металика” протресла Балкан

Љубитељи америчког хеви метал бенда “Металика” са простора бивше Југославије и околних земаља послије 30 година дочекали су дан да уживо чују једну од најуспјешнијих група свих времена.

Концерт на загребачком Хиподрому уврштен је у велику свјетску турнеју на којој “Металика” промовише свој посљедњи студијски албум “Death Magnetic” објављен 12. септембра 2008. године.

Ништа није могло да спријечи 30.000 фанова жељних да чују “велику четворку” из Лос Aнђелеса. Ни киша која је падала цијели викенд, ни блато до кољена, ни хладно вријеме нису поколебали армију обожавалаца да дођу на концерт легендарне “Металике”. На загребачки Хиподром протеклог викенда слиле су се ријеке обожавалаца из свих земаља регије и нико није пожалио јер је најжешћи хеви метал бенд још једном показао зашто важе за један од најснажнијих штабова хеви метала.

Прије наступа “Металике” публику су од 19 часова загријавали амерички бенд “High on Fire” и дански “Volbeat”, да би нешто послије 21 ча­с уз пратећу музику из филма “Добар, лош, зао” на једноставно дизајнирану позорницу спектакуларно изашли Хетфилд, Хамет, Трухијо и Урлих.

Спектакл је почео пјесмама “Creeping Death” и “From Whom The Bell Tolls”, а фронтмен групе Џејмс Хетфилд покренуо је талас одушевљења обративши се публици.

- Јесте ли с нама? Колико пута смо већ наступали овдје? Никада? Па шта нас је задржало тако дуго? Овдје смо да се ви осјећате добро, јер кад сте ви добро и ми смо добро - узвикнуо је Џејмс подивљалој публици.

Фанове су потом још више запалили први бацачи пламена који су најавили пјесму “Fuel”, да би се концерт наставио пјесмама попут “One”, “Enter Sandman”, “Nothing Else Metters”...

Послије жестоке двочасовне свирке услиједио је бис, а “фантастична четворка” обећала је да ће се поново вратити на ове просторе. Иако блатњава и промрзла, публика је еуфорично испратила хероје хеви метал музике, надајући се да неће проћи тридесет година до поновног сусрета.

“Металика” је најуспјешнија хард рок група свих времена, чему свједочи бројка од више од 100 милиона продатих албума широм свјета. Група је настала 1981. године у Лос Aнђелесу, а основали су је пјевач и гитариста Џејмс Хетфилд, бубњар Ларс Урлих и басиста Рок Макгавни који убрзо напушта бенд јер му се не свиђа његов све агресивнији звук.

Први демо “Металика” је снимила 1982. године, међутим, он никада није званично објављен. Већ 1983. године снимају први студијски албум под називом “Kill em All”, који је по мишљењу многих први прави треш метал албум. Сљедеће године излази албум “Ride The Lightening” на ком се налази позната балада “Fade to Black”.

Најбурнија година за “Металику” била је 1986. када послије објављивања трећег албума и бестселера “Master of Puppets” у саобраћајној несрећи на турнеји у Шведској гине тадашњи басиста Клиф Бертон. И поред тешког губитка, бенд почиње снимање сљедећег албума “And Justice For All”. У периоду од 1991. до 2003. објављују албуме “Metallica”, “Load”, “Reload”, “Garge Inc,”, “S&M”, “St. Anger”, те “Death Magnetic” послије чијег издавања су кренули на свјетску турнеју.

Занимљивост

Први албум “Металике” требало да се зове “Metal Up Your Ass”, а након што издавач то није дозволио Клиф Бертон је узвикнуо: “Kill 'em all”, мислећи при томе на шефове, те је први албум тако добио име. Још једна занимљивост повезана је са Џејмсом Хетфилдом, чији је хоби скупљање гитара из 1963. године, године његовог рођења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана