Мелодије “Месечине” на Црвеном тргу

Мирна Пијетловић
Мелодије “Месечине” на Црвеном тргу

Бањалука - Етно-група “Траг” из Лакташа недавно се вратила са успјешне концертне турнеје по Русији, гдје су имали запажене наступе у оквиру Дана словенске писмености и културе у Москви.

Како је за “Глас Српске” испричала Валентина Милекић из Етно-групе “Траг”, централна манифестација, у виду гала концерта, одржана је у Москви, у државном дворцу Кремља на Црвеном тргу, у присуству највиших руских државних званичника и црквених великодостојника, као и бројних заслужних грађана, умјетника.

- Ове године празник је добио још већу важност, јер је уједно њиме обиљежена и јубиларна 1150. година од оснивања руске државе. Била нам је част наступати пред неколико хиљада гледалаца са великим ансамблима попут Руског државног симфонијског оркестра, Руског државног народног хора, Aнсамблом цимбалиста из Бјелорусије, те првацима руске опере, балета и националног театра - рекла је Милекићева и додала да су се представили пјесмама са албума “Месечина”.

Овај велики музичко-сценски перформанс у Кремљу завршен је грандиозном изведбом композиције “Aлилуја” Aлексеја Рибникова коју су извели сви учесници програма заједно.

- Наша група имала је на овој турнеји још неколико концерата у Москви. Тако смо 23. маја имали цјеловечерњи концерт у клубу “Марсељ”. Нарочито су позитивне реакције публике биле на сплет циганских пјесама и игара које смо премијерно извели управо на овом наступу. Гост концерта био је плесни ансамбл грчког културног центра - испричала је Валентина Милекић.

Она је додала да су наступили и на отварању етно-фестивала Етно-планета, као и на хуманитарном концерту за Косово у дворани “Москвич”. На концерту су наступали и Ивана Жигон, Гоца Лазаревић, трубачи, те многи фолклорни и инструментални ансамбли.

- И овај концерт био је за нас интересантно искуство и иницирао је неке нове музичке сарадње и пројекте, али највише нас је радовало што смо у Москви нашом музиком могли људе још једном да подсјетимо на Косово и да их позовемо да буду подршка нашем народу тамо - закључила је Валентина Милекић.

Планови

- “Траг” спрема за јун нову турнеју у Русију, овога пута Петроград. Тамо бисмо требали да учествујемо на фестивалу који се одржава поводом Дана Русије. Дванаестог јуна треба да наступимо на великом заједничком концерту многих значајних ансамбала и солиста у Михаиловском саду, али и да одржимо један самостални цјеловечерњи концерт у Музеју савремене умјетности “Ерарта” - рекла је Валентина Милекић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана