Мајстор фламенка запалио дворану

Александра Маџар
Мајстор фламенка запалио дворану

Бањалука - Међународни фестивал класичне гитаре "Гитар фест 2012" свечано је завршен у суботу увече концертом соло фламенко гитаре виртуоза Грише Горјачева из Санкт Петербурга који је наступио у Банском двору Културном центру.

Многобројна публика овацијама је поздравила музички сензибилитет и техничку виртуозност умјетника Грише Горјачева који је у концертну салу унио фламенко стил. Концерт музичара који је добио похвале за своје наступе од легенде Пака де Лусије, дио бањалучке публике испратио је стојећи, јер није било довољно столица за све заинтересоване љубитеље фламенко звука.  

- Публика је дивна и срећан сам што је дошло много младих људи и што је дворана била препуна - рекао је Гриша Горјачев послије концерта и додао да је увијек строг према себи, те да се никада не осјећа задовољним када је ријеч о његовом свирању.

Горјачев каже да је неке композиције одсвирао и боље него што је мислио да ће успјети, али да је на цјелокупан доживљај и његово узбуђење утицала публика која је дугим аплаузом испратила сваку његову одсвирану композицију.

- Млади људи увијек треба да се пријављују на оваква такмичења и искористе шансу да раде са било ким, без обзира на то да ли тај неко свира другачији стил од њиховог интересовања. Увијек су потребна различита искуства у музичком развоју младих умјетника - истакао је Горјачев.

Млади музичар који је диплому основних, мастер и докторских студија стекао на факултету Музичких умјетности на Музичком конзерваторију "Нова Енглеска" у Бостону студирао је у класи виртуоза Елиота Фиска.

Један од организатора Игор Мотл сматра да су ове године успјели да организују квалитетан и занимљив фестивал, те да из године у годину све више напредују.

- Оно што је карактеристика нашег фестивала је да покажемо разноликост гитаре као инструмента без обзира на то што имамо ријеч "класични" у називу - истиче Мотл.

Подсјећа да је свако вече било другачије жанровски и технички и по врсти музике и извођача.

- Ишло се из једне крајности у другу, али се задржавао тај заједнички именилац који све наступе и извођаче повезује, а то је гитара - сматра Мотл.

Награде

У оквиру фестивала одржана су такмичења ученика основне и средње музичке школе, а концерт награђених такмичара и додјела награда одржани су у суботу у Вијећници Банског двора Културног центра.

- У шестој категорији прву награду освојио је гитариста Данијел Јовановић из Београда, у петој категорији прва награда припала је Белмину Окановићу, гитаристи из Тузле. Ема Капор из Београда најбоља је у четвртој категорији, док је прву награду у трећој категорији освојила Теа Станковић из Дервенте - рекао је Игор Мотл.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана