Маја Савић: Џез као начин живљења

Дејан Таминџија
Маја Савић: Џез као начин живљења

Један од најперспективнијих џез вокала на просторима бивше Југославије, Маја Савић, наступиће на овогодишњем "Jazzlooku", џез фестивалу који ће се крајем октобра одржати у Бањој Луци. Ова Загрепчанка меког и упечатљивог гласа је за "Глас Српске" говорила о себи, својим музичким коријенима, узорима, те о личном доживљају музике као умјетности.

- Велики дио свог живота сам провела и проводим уз музику и музичаре тако да није уопште чудно да сам данас ту гдје јесам, у потпуности посвећена музици. Пошто ми је мајка тон мајстор често сам вријеме проводила у студијима и режијама сусрећући разне људе, тако да сам једног дана чула једног господина како свира неку дјечију пјесмицу на клавиру и заљубила се! У клавир, наравно! Имала сам само седам година и одлучила да научим да свирам. Наговорила сам своје да ме одведу у музичку школу, тако да им није ништа друго преостало него да купе клавир. То је био мој први сусрет с музиком и та љубав и даље траје – описала је Маја Савић своје прве музичке кораке.

У међувремену је завршила Музичку академију у Загребу и послије периода проведеног у поп бенду "Флџер", Маја се у потпуности окренула џез музици. 

- Џез је стил живота, а не само музика. Прво што ми пада на памет када је џез у питању је традиција, игра, интеракција, импровизација, слобода... Обожавам да откривам нове звукове, мелодије, ријечи, реакције и џез ме сваки пут одушеви јер ми једном нешто промакне онда то други пут уочим па се развеселим. Џез музика, односно начин живота је мој избор. Aпсолутно се у томе налазим и уживам у сваком тренутку! - испричала је Маја.

Како се афирмисала као успјешан џез музичар, Маја је успоставила сарадњу са неким од значајнијих имена у џез музици на Пиринејском полуострву, са којима је направила неку врсту "медитеранског џеза".

- Једно вријеме сам живјела у Португалији. Имала сам срећу да сам била у право вријеме на правом мјесту и започела сарадњу са реномираним контрабасистом Зе Едуардом који ме увео у џез гдје сам и остала. Уз њега сам имала прилику да радим са изврсним музичарима из Њујорка, Португалије, Шпаније и Холандије. Осим џеза и босанове, научила сам и португалски језик што ми данас много користи. Сада и сама пишем текстове на португалском и доста ме људи тражи управо због тога, јер је португалски специфичан и јако звучан, тако да је интересантно пјевати на овом језику - истакла је Маја.

Каже да нема афинитета према комерцијалном музичком тржишту, већ да жели да наста да се бавити музиком из чисте љубави, али да уз то не занемари дискографске активности.
- Немам никакву намјеру да угађам масама јер се не бавим музиком да се обогатим нити да будем популарна. Радим то јер једноставно волим музику и не желим да правим компромисе. Тренутно радим на свом џез првенцу, ако то тако можемо назвати, на којем ће се наћи углавном ауторски радови и можда покоји стандард у мом аранжману. Aко се људима свиди, одлично! Aко не, не морају слушати. Врло једноставно. Пошто имам афинитета према латино музици, биће и покоја босанова или самба, а то је нешто што обично људи воле чути. Не мислим да албум мора бити комерцијалан да би се свидио људима. Надам се да ћу успјети "дотаћи" људе било својим ријечима, тоновима или атмосфером пјесме, без обзира на то који је стил - рекла је ова музичарка. 

Савићева је коментарисала и џез публику која је у мањини у односу на много људи који воле да слушају лаке ноте и једноставне мелодије, што никако не осуђује, јер мисли да сваки појединац има право на сопствени избор у животу.
- Људи су навикли на једноставне мелодије, једноставне акорде, ријечи које се римују и које се лако памте да се могу пјевати на свадбама и сличним фештама. Тако да кад дођу неки џезери па почну са прогресијама и необичним мелодијама разумијем да није лако слушати нити разумјети о чему се ту ради. Ја сам за то да свако слуша оно што му се свиђа и никога не треба силити да слуша нешто што му не "лежи". Заправо ми и одговара да имам пробрану публику и увијек ме развесели кад видим некога у публици ко пјевуши са мном или аплаудира након сола! То је као неки посебан клуб са тајном лозинком и тајним руковањем, неко тајно друштво у којем само они "истанчаног" слуха могу приступити. A остали нека скачу по столовима и пјевају једноставне риме. И колико год се понекад чинило да џезерима свеједно је ли публика тамо или не, вјерујте ми – битно је да људи реагују! Само аплауз након нечијег сола музичарима даје до знања да сте препознали неку форму на којој је радио или да сте заиста слушали његов соло.

Наступ

Маја Савић ће наступити на "Jazzlook" фестивалу у Бањој Луци.
- Када је "Jazzlook" у питању, узбуђена сам и нервозна, јер први пут наступам у Бањој Луци! Страшно ме занима како ће нас људи примити и како ће реаговати. Надам се да ће им бити занимљиво и другачије па да нас позовете опет идуће године!

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана