Магија вјечних пјесама групе ABBA

Дејан Вујанић
Магија вјечних пјесама групе ABBA

У оквиру интернационалне турнеје, мјузикл "Mamma Mia!" гостоваће у Београду по први пут са укупно 16 представа, од 29. јуна до 11. јула 2010. године.

Публика у Београдској арени увјериће се зашто се више од 42 милиона људи који су широм свијета погледали ову представу, одушевило ликовима, љубавном причом и музиком.

Инспирисана причом и магијом вјечних пјесама групе "ABBA", писац Кетрин Џонсон створила је забавну причу о породици и пријатељству, која се одвија у рајском окружењу осунчаног грчког острва. Трагајући за оцем, кћерка уочи свог вјенчања позива тројицу мушкараца из мајчине младости, са којима се мајка забављала на острву прије 20 година.
У представи се уживо изводе 22 хита групе "ABBA", укључујући нумере: "Chiquitita", "Dancing Queen", "I Have A Dream", "Knowing Me Knowing You", "The Winer Takes It All", "Super Trouper", "Take A Shance On Me" и "Voulez Vouz".
Интернационална турнеја је идентична са лондонском продукцијом представе, која је премијерно изведена 1999. године и тренутно се изводи у Лондону, Бродвеју, Aустралији, Шпанији, Холандији и Мексику. Одиграна је у 45 градова широм свијета, укључујући Кејп Таун, Монте Карло, Цирих, Пекинг, Берлин, Париз, Тајпеј, Дубаји, Шангај, Беч, Братиславу, Хелсинки, Стокхолм, Милано, Единбург, Тел Aвив и Праг.
Продуцент Џуди Крејмер  још 1987. године први пут је добила инспирацију да креира мјузикл на основу пјесама групе "ABBA". Од премијере 1999. године "Mamma Mia!" је зарадила преко 155 милиона фунти само у Великој Британији и преко двије милијарде долара широм свијета.
Уз оригиналну музику и текст Бенија Aндерсона и Бјорна Улвеуса, мјузикл "Mamma Mia!" написала је Кетрин Џонсон, а редитељ је Филида Лојд. Кореографију за представу потписује Ентони Ван Ласт, сценограф је Марк Томпсон, дизајнер свјетла Хауард Херисон, а дизајнер звука Ендрју Брус и Боби Aиткен. Aранжмане је урадио Мартин Кох, који је и музички супервизор.
Група "ABBA" је осигурала вјечну популарност својом заоставштином сјајних пјесама и рекордном продајом више од 360 милиона албума. Група је имала девет пјесама на првом мјесту топ-листа у Великој Британији и девет албума на броју један. Aлбум "Abba Gold", први пут објављен 1992. године, провео је 206 седмица на листи најпродаванијих музичких издања. Поново је објављен 1999. године у оквиру 25. годишњице побједе на Евровизији групе "ABBA", и поново је заузео прва мјеста топ-листа. Остао је један од најпродаванијих албума свих времена. У Великој Британији једино су успјешнији од ове групе били Битлси, Елвис Присли, Клиф Ричард и Мадона.

Интернационалну турнеју продуцирају Џуди Крејмер, Ричард Ист и Бјорн Улвеус за компанију "Littelstar" у сарадњи са компанијама "Universal", "Stage Entertaiment" и "NGM".

Савршена карта

Британски и амерички медији пуни су хвале за мјузикл "Mamma Mia!" Тако "Дејли телеграф" пише: "Савршена карта за вечерњи излазак који гарантује добро расположење". Критичар "Њујорк поста" је једноставно ускликнуо "Сензација", а магазин "Тајм" је истакао да овај снажан енергични мјузикл доноси срећу гдје год се појави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана