Маестралан наступ Немање Радуловића

Глас Српске
Маестралан наступ Немање Радуловића

БЕОГРAД - Најљепша и најакустичнија концертна дворана у Србији Велика дворана Коларчеве задужбине свечано је у суботу увече прославила 80 година постојања уз овације и одушевљење публике, као и на првом концерту прије осам деценија, јавио је Танјуг.

Испуњена до посљедњег мјеста и више, јер су бројна сједишта додата на бину због великог интересовања за концерт Немање Радуловића и његових пријатеља младих музичара из Србије и Француске, Задужбина Илије Милосављевића Коларца сабрала је најбоље из своје традиције и показала лијепо лице будућности.

Млади људи свечарски расположени због сусрета са иконом класичне музике Радуловићем, званице међу којима су биле дипломате, представници Српске православне цркве, министар културе, информисања и информационог друштва Предраг Марковић, музичари који су деценијама одушевљавали публику у овој истој сали, испунили су Коларац посебном енергијом.

Радост и понос што се на овом мјесту осам деценија примају најљепши поклони, од првог концерта 4. фебруара 1932. године, када је наступила Београдска филхармонија са Стеваном Христићем као диригентом, до највећих свјетских и домаћих музичара који су одушевљавали публику у Великој дворани Коларчеве задужбине, коју је пројектовао архитекта и професор универзитета Петар Бајаловић, познавалац акустике и заљубљеник у музику, најзаслужнији је за јединственост сале коју су истицали сви њени гости.

У Великој дворани годишње буде одржано више од 250 концерата, затим Београдске музичке свечаности (БЕМУС), Међународно такмичење музичке омладине, Гитар арт фестивал и друге значајне манифестације. До сада је одржано око 15.000 концерата, наступило 10.000 солиста, више од 2.500 различитих ансамбала и оркестара са 1.200 диригената.

У једној од најљепших концертних дворана у Европи, Великој дворани Коларчеве задужбине у протеклих осам деценија наступали су најзначајнији ствараоци и интерпретатори музике, између осталих: Сергеј Прокофјев, Бенџамин Бритн, Кшиштоф Пендерецки, Aртур Рубинштајн, Свјатослав Рихтер, Никита Магалов, Иво Погорелић, Кемал Гекић, Бенедето Микеланђели, Емил Гилелс, Aлдо Чиколини, Нелсон Фреира, Николај Лугански, Марта Aргерич, Михаил Плетњов, Јевгениј Кисин, Борис Березовски, Давид и Игор Ојстрах и Исак Штерн.

Виртуоз

Млади виртуоз Радуловић, подједнако омиљен у Србији у којој је живио до четрнаесте године и Француској гдје живи од тада, умјетник који пуни највеће свјетске сале на свим континентима, слављенички концерт извео је у фуриозном темпу. Сонату бр. 5 за виолину и клавир Лудвига ван Бетовена, "Капричо" Пабла Сарасатеа , "Прољеће у Јапану" Aлександра Богојева Седлара и "Годишња доба" Aнтонија Вивалдија виолински маг Радуловић и његови пријатељи музичари извели су уз стајаће овације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана