Лола Астанова: Новак Ђоковић можда дође на мој концерт у Бањалуци

ГС
Лола Астанова: Новак Ђоковић можда дође на мој концерт у Бањалуци

Лола Астанова, позната пијанисткиња која својим виртуозним наступима оставља без даха публику широм свијета, 4. јуна са почетком у 20 часова одржаће концерт у бањалучкој Спортској дворани "Борик".

Ова талентована умјетница добитница је бројних признања, међу којима су и награде "Греми“ и „Еми“, Кинео награда Венецијанског филмског фестивала, те награда "Владимир Хоровиц".

Наступала је у најпознатијим концертним дворанама широм свијета, а неки од чувених умјетника са којима већ годинама сарађује су Андреа Бочели, Стјепан Хаусер ("2 Cellos"), Ал Ди Меола, Дејвид Фостер...

Астанова тренутно важи за једну од најтраженијих пијанисткиња, а критичари је описују као "савременог виртуоза, врхунске клавирске технике у комбинацији са дубоком музичком сензуалношћу и јединственим осјећајем за моду". Она за своје наступе каже да представљају елегантну и страствену "љубавну везу" клавира и ње, а бањалучка публика ће имати прилику да ужива у њеном спектакуларном клавирском умијећу, уз пратњу великог оркестра.

А да би се створили најбољи услови за праћење концерта, у Спортској дворани "Борик" ће се користити само партер и сјеверна трибина, те је број мјеста ограничен, због чега Зоран Ђурић, директор "Queen estrade", која је организатор концерта, препоручује заинтересованима да на вријеме купе улазнице које су у продаји испред Робне куће "Боска" и путем kupikartu.ba.

Покровитељи наступа славне пијанисткиње су Кабинет предсједника Републике Српске и Кабинет градоначелника Бањалуке.

Први пут гостујете у Бањалуци. Шта публика може да очекује од наступа?

АСТАНОВА: Ово је моја прва посјета Босни и Херцеговини уопште, тако да се заиста радујем доласку, јер имам много пријатеља и обожавалаца широм Балкана. А што се наступа тиче, публика може да очекује предивно вече искрених емоција и добре музике.

Какав репертоар припремате за наступ у граду на Врбасу?

АСТАНОВА: Изводићу добро познате композиције, по којима ме публика већ и познаје, али ту ће бити и неколико нових ствари, које до сада никада нисам изводила. Стога, уколико је добра музика уживо нешто у чему иначе уживате, надам се да ћемо се видјети на концерту.

Који су Ваши омиљени композитори?

АСТАНОВА: То је нешто што се стално мијења, али могу да кажем да се увијек радо враћам Шопену и Рахмањинову.

Бањалучка публика Вас познаје као умјетницу која је пријатељица тениског аса Новака Ђоковића. Можемо ли очекивати његово присуство на концерту?

АСТАНОВА: Хахах… Мислим да је тренутно фокусиран на припреме за Френч Опен, али, с друге стране, Новак је увијек пун изненађења, па се можда и појави на концерту.

Познати сте као неко ко радо експериментише у музици и сарађивали сте са многим познатим музичарима различитих жанрова - Бочели, Брајан Адамс, Хаусер… На који начин бирате музичке сараднике?

АСТАНОВА: Истина је да волим да комбинујем различите жанрове, јер је то често простор који вам пружа најзанимљивије креативне могућности. А по питању сарадњи - волим да сарађујем са људима који имају јединствен приступ музици и не плаше се да пробају неке нове ствари. Одређена енергетска повезаност и разумијевање је такође неопходно, јер, уколико то не постоји, публика ће увијек да осјети да недостаје та посебна "искра" између извођача.

Сарадња са Хаусером је била веома успјешна. Планирате ли и у будућности са њим неке нове пројекте?

АСТАНОВА: Хвала вам! У овом тренутку смо обоје фокусирани на наше соло пројекте, али, никад не реци никад. То је заиста био један "ватрен" дует.

Захваљујући Вашој креативности и у погледу сценског изражаја, сматрају Вас и модном иконом. Колико Вам је то помогло у каријери?

АСТАНОВА: Нисам сигурна да ли је то помогло или, пак, нашкодило мојој каријери, али то је једноставно оно што ја јесам, то је дио моје личности, као и мог сценског наступа. Мислим да је мода такође један вид умјетничке форме која живи и дише, те да је у том смислу изузетно повезана како са музиком, тако и са извођачким умјетностима уопште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана