Лого Ролингстонса завршио у музеју

Глас
Лого Ролингстонса завршио у музеју

Логотип који група "Ролингстонс" користи готово четири деценије сигурно је најславнији и најпрепознатљивији бренд у рокенролу. Познају га чак и они које ни најмање не занима ова врста музике, што је потврда да су "језик и усне" готово културолошки феномен.

Знак је дизајнирао студент "Aрт колеџа" у Брајтону Џон Паше, почетком 1970. године, и за тај посао је добио 50 фунти, а наредне године је награђен и бонусом од - 200 фунти!

Лого се први пут појавио на албуму "Slicky Fingers", који има и чувену креацију омота. Његов аутор Енди Ворхол, прво свјетско име поп-арта, на насловницу је поставио симбол цијеле генерације - дио џинс панталона, са зип-затварачем, који је био ушивен на сваком примјерку "long play" плоче. A он је за тај посао добио 15.000 фунти.

Тај студент, Паше, радио је дизајн и за неке друге извођаче од средине 70-их година, као што су Пол Макартни, The Who" и "The Stranglers", али свеједно није достигао славу Ворхола.

Његов оригинални рад прије неколико дана откупио је лондонски "Aлберт" музеј за 47.000 фунти и лого " Ролингстонса" од сада ће тамо бити изложен као вриједан експонат који свједочи о модерној рок култури. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана