Legendarni The Queen најслушанији рок бенд на радију

Б.П.
Foto: officiallqueenmusic

ЛОНДОН - Британски рок састав The Queen, најсвиранији је рок бенд на радију широм свијета и четврти најслушанији извођач у свим жанровима.

Ове податке службено је објавила аналитичка служба компаније "Viberate", која је саопштила да њена запажања доказују да је рок жанр "васкрснуо" и дала доказе за свој закључак.

- Утврдили смо годишње бројке иза сваког релевантног музичког и друштвеног медијског канала, од Спотифаја до Беатпорта и ТикТока, и извукли закључке у вези са трендовима и тржиштима музичке индустрије у 2022.- наводи се у извештају.

Око 50 милиона пјесама и видео записа је укључено у њихово скенирање, заједно са 500 фестивала, у настојању да се помогне умјетницима у развоју да се афирмишу у модерној индустрији.

"Viberate" је израчунао да је рок био четврти највећи жанр на Спотифају са 31,8 милијарди стримова у 2021. години, у поређењу са 145 милијарди за поп, 83,2 милијарде за хип-хоп и 55,9 милијарди за латино. На Јутјубу, рок је такође четврти по величини са 8,9 милијарди прегледа, у поређењу са 71 милијардом за поп, 54,9 милијарди за латино и 44,9 милијарди за хип-хоп.

Такође, анализа више од 24.000 радио станица у 150 земаља широм свијета показала је да је рок други највеcћи жанр у медију са 79,7 милиона пуштања, у поређењу са 141 милионом за поп.

Састав Тhe Queen заузео је четврто мјесто на листи најслушанијих умјетника свих жанрова након Еда Ширана, Дуе Липе и Викенда.  

Поред тога, у извештају се тврди да је рок поново оживио захваљујући умjетницима који иначе нису директно повезани са жанром, укључујући поп пјевачицу Оливију Родриго и репера Мachine Gun Kelly-a, успон италијанског бенда „Maneskin“ и панк рок састава који правe снимке на ТикТок-у“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана