Легендарни албум “OK Computer” састава “Radiohead” напунио 25 година: Звук будућности која се распада

Бранислав Предојевић
Легендарни албум “OK Computer” састава “Radiohead” напунио 25 година: Звук будућности која се распада

ЛОНДОН - Прошло је тачно четврт вијека како је британски бенд “Radiohead” објавио свој трећи албум “OK Computer”, тријумфално мијењајући лице британске и свјетске рок музике.

Албум је објављен прво у Јапану, да би 1. јуна изашао у Великој Британији и остатку планете, почевши свој дуги пут у освајању посебног мјеста у рок историји комбинацијом звукова, коју је магазин “Спин” описао као “уради сам електронски албум направљен са гитарама”. 

Након што су се њихова прва два албума “Pablo Honey” из 1993. и “The Bends” из 1995. године бенд избацили у врхове топ листа, уз похвале критике за свој сљедећи пројекат Том Јорк и екипа дистанцирали су се од свог успјешног гитаристичког и лирски интроспективног стила уз одлуку да се окрену параноји и отуђености модерног начина живота.

Бенд је почео са идејом да помири различите референце и утицаје од Елвиса Костела, преко рок састава “Краут” и Енија Мориконеа до Јоркових тврдњи да је монументални албум “Bitches Brew”, трубача Мајлса Дејвиса (1970) био главни утицај на групу.

- Нешто се градило, а потом гледало како се то распада, што је љепота Дејвисовог албума “Bitches Brew”. То је била срж онога што смо покушавали да урадимо са “OK Computer”. Да створимо атмосферу, која је можда помало шокантна, када је први пут чујете, али једнако шокантна као атмосфера на “Pet Sounds” - рекао је Јорк.

Чланови групе су продуцирали албум са Најџелом Годричом, користећи неконвенционалне продукцијске технике, укључујући природну реверберацију кроз снимање на степеништу звука. Проширили су своју инструментацију на електрични клавир, мелотрон, виолончело и друге гудаче и  електронске ефекте.

Са друге стране текстови албума описују свијет препун распрострањеног конзумеризма, социјалног отуђења, емоционалне изолације и политичке слабости као неку врсту пророчанског увида у 21. вијек.

Упркос негативним процјенама продаје од стране дискографске куће ЕМИ, која је плочу сматрала некомерцијалном, албум је достигао прво мјесто на У листи албума у Великој Британији и дебитовао на 21. мјесту “Билборд листе”, што је највећи успјех групе на америчким топ листама у то вријеме.

Пјесме “Paranoid Android”, “ Karma Police”, “Lucky“ и”No Suprises”,  објављене су као успјешни синглови, а сам албум је продат  у осам милиона примјерака широм свијета. Апстрактни текстови, густи слојевити звук и електрични утицаји поставили су темеље за каснији, експерименталнији рад ““Radioheadа” и групу одвели на трон алтернативног рок звука.

Албум  је добио похвале критике, а слушаоци, критичари и музичари су га цитирали као један од највећих албума свих времена.

Наслов “OK Computer”, преузет је из радио-адаптације књиге “Аутостоперски водич кроз галаксију” из 1978.  у којој лик Запхода изговара фразу: “У реду, компјутеру, желим потпуну ручну контролу сада.”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана